Itt a gigaberuházás: jön a 100 millió dollárból létrehozott baromfiklaszter

Itt a gigaberuházás: jön a 100 millió dollárból létrehozott baromfiklaszter

agrarszektor.hu
Gigantikus fejlesztések jönnek az üzbég baromfiiparban, állami támogatással. Shavkat Mirziyoyev üzbég elnök aláírta azt a rendeletet, amelynek értelmében a kormány 100 millió USA dollárral támogatná egy baromfiklaszter létrehozását az országban. Azt tudni kell, hogy az ágazatban azonosított egyik fő kihívás a genetika, mivel Üzbegisztánnak nincs első osztályú húsbaromfi szaporítója, és a másodosztályú baromfi esetében a Magyarországról származó importra támaszkodik.

Az „A baromfiipar további támogatására, a modern genetikai technológiák bevezetésére és a szövetkezeti rendszerek előmozdítására irányuló intézkedésekről” című rendelet előirányozza, hogy a hatóságok 6 régióban 400 hektár mezőgazdasági területet különítenek el baromfifarmok, keltetők és takarmánygyártó üzemek építésére. A rendelet szerint 40 millió USD-t nemzetközi pénzügyi intézmények, 35 millió USD-t az Üzbegisztáni Újjáépítési és Fejlesztési Alap, a fennmaradó 25 millió USD-t pedig egy meg nem nevezett „projektiniciátor” fogja befektetni - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Az első szakaszban a hatóságok évi 100 000 egyed befogadására alkalmas baromfifarmok létrehozását tervezik Zaamin, Bakhmal, Bulungur és Gallaaral régiókban. Ezt követően további 2 farmot építenek Akhangaran és Parkent térségében, egyenként 135 000 darab brojlercsirke számára. Ezzel párhuzamosan a terv egy évi 700 000 tonna kapacitású takarmánygyár és egy brojlerhús-feldolgozó üzemmel ellátott vágóhíd építését is magában foglalja, amely évi 100 000 tonna brojlerhús éves termelését biztosíthatja.

Új élelmezésbiztonsági szint

A kormány előrejelzése szerint Üzbegisztán lakossága 2030-ra átlépi a 40 millió fős határt. A függetlenség elnyerése óta az ország lakossága 15 millió fővel ugrott meg, és 2024 elején elérte a 36 milliót. Néhány éven belül Üzbegisztán várhatóan a közép-ázsiai népesség felét teszi majd ki. A klaszter létrehozása összhangban van az országban 2024. februárjában elfogadott, 2030-ig szóló élelmezésbiztonsági stratégia célkitűzéseivel.

A bőkezű támogatás elősegíti a növekedést

Az üzbég kormány az évtized végéig 420 millió dolláros beruházással számol a baromfifarmok tekintetében. A kormány szerint a pénzeszközök várhatóan nemzetközi szervezetektől és bankoktól érkeznek majd az ígéretes projektek támogatására. Az elmúlt néhány évben az üzbég kormány a baromfitenyésztőket nagyvonalú állami támogatási intézkedésekre tette jogosulttá, többek között adómentességre. Az állami statisztikai szolgálat becslése szerint Üzbegisztán 544 700 tonna húst termelt, ami 3,5%-kal magasabb az előző évinél. Üzbegisztán azt tervezi, hogy partnerségre lép egy amerikai vállalattal - amely a globális baromfigenetikai piac 80%-át uralja - azzal a céllal, hogy fejlett genetikai technológiákat vezessen be baromfitenyésztési ágazatába, és új tenyésztelepeket létesítsen.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. július 22. 16:26