Súlyos gondok a Balaton körül: erre fel kell készülnie a horgászoknak

Súlyos gondok a Balaton körül: erre fel kell készülnie a horgászoknak

agrarszektor.hu
A Balatonnál a csónakkikötőhelyek többszörösére lenne igény, a horgászatra alkalmas szabad partszakaszok száma azonban folyamatosan csökken, ami érdekes helyzeteket szülhet a jövőben. A horgászok képviselője szerint például összefogás nélkül nem lesz megoldás.

Múlt héten pénteken adták át Balatonudvari csónakkikötőjét, amely mintegy 100 millió forint ráfordítással újult meg. Szári Zsolt, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. (BHN) vezetője az átadóünnepségen elmondta, hogy a kikötőfejlesztés eredményeként két móló mentén összesen 75 modern, elektromos töltési lehetőséget is biztosító csónakkikötőhelyet alakítottak ki. A BHN közleménye szerint az önkormányzat és a halgazdálkodási társaság között megkötött vagyonkezelési szerződésnek köszönhetően évtizedes távlatban biztosított a horgászokat is kiszolgáló kikötő működése. Szűcs Lajos, a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) elnöke az átadóünnepségen úgy fogalmazott, kiemelt céljuk a horgászati pozícióik javítása, lehetőségeik fenntartása, fejlesztése - írja az economx.

EZ IS ÉRDEKELHET

A csónakkikötők létesítése, bővítése azért is kulcskérdés, mert a horgászturizmust leginkább korlátozó tényező a horgászatra alkalmas szabad partszakaszok csökkenő száma. A fejlesztéseknek fontos hozadéka a nádasok védelme, hiszen mára már ezres nagyságrendben találhatóak horgászcsónakok a különböző ideiglenes, engedéllyel nem rendelkező veszteglőhelyeken. A BHN egyébként még 2020-ban vette pártfogásába a csónakos horgászkikötőt, a helyi önkormányzattal közösen elejét véve egy vitorláskikötő építését célzó magánosítási szándéknak.

Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. becslése szerint közel 5000 darab csónak lehet a Balatonon, amelyekkel rendszeresen vagy alkalomszerűen horgásznak. Az pedig tény, hogy engedélyes csónakkikötőhelyek többszörösére lenne igény, éppen ezért lennének kiemelten fontosan az olyan beruházások, mint a Balatonudvari. Ami a környezetvédelmet illeti, a szakemberek szerint ettől sem kell tartani: a kikötő engedélyeztetési folyamatának fontos lépcsőfoka volt a Natura2000 hatásbecslési dokumentáció, valamint az illetékes környezetvédelmi hatóság jóváhagyására is szükség volt a végleges tervek elkészültéhez, így minden hatályos jogszabálynak megfelelően készülhetett el a kikötő, amely a minősített, védett nádas határát nem érintette.

EZ IS ÉRDEKELHET

Összefogás nélkül nem megy

A BHSZ úgy véli, a Balatonra hat darab 300-400 férőhelyes csónakkikötőre lenne szükség, hasonlókra, mint a Velencei-tónál. A keleti medencében kettő, a nyugati medencében pedig négyre lenne szükség arányosan elhelyezve. Kővári Tibor szerint rendet kelleni tenni már a Balatonon, amihez nagy összefogásra lenne szükség a MOHOSZ, a halgazdálkodás, az önkormányzatok, a Balaton Fejlesztési Tanács és a horgászok között, ebben az esetben lehetne kialakítani a megfelelő mennyiségű csónakkikötőt.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?