Elárulta a titkot a szakértő: így garantáltan sok zöldség lesz a kertedben

Elárulta a titkot a szakértő: így garantáltan sok zöldség lesz a kertedben

agrarszektor.hu
Július vége és augusztus eleje remek időszak a kert frissítésére és a másodvetések elvégzésére. A megfelelő növények kiválasztásával és gondos ápolásukkal egész ősszel bőséges termést élvezhet az ember. Ám nem szabad elfeledni, hogy a nyár végi kertészkedés nemcsak a friss zöldségek miatt éri meg, hanem a kert folyamatos fenntartása és a talaj termékenységének megőrzése érdekében is. Félre lehet tenni a kertészeti szerszámokat és neki lehet vágni az ültetésnek. A HelloVidék Kósa Dániel kertészmérnököt kérdezte meg arról, mire kell most ügyelni, milyen feladatok várhatnak a kertészekre, kerttulajdonosokra most.

A nyár végén és az ősz elején sok hobbikertész úgy gondolja, hogy már nincs sok teendő a kertben, de valójában ez az időszak ideális a másodvetések elvégzésére. Ilyenkor nemcsak a kert frissítésére van lehetőség, hanem a következő szezonra való felkészülés is megkezdődhet. De vajon mit érdemes ültetni július végén, augusztus elején, hogy a kert továbbra is dús és termékeny maradjon?

Lassan itt az ideje a betakarításnak

Akinek konyhakertje van, számtalan zöldségből gyűjtögethet, tökféléket, salátákat, retkeket, aprókrumplit, a bébirépát és friss borsót is csemegézheti, de javában dúl már az kovászos uborka szezon is. Itt az idő, hogy a gyümölcsöket is leszüretelje, mivel már a zöldmetszésen túl vannak növények - mutatott rá a kertészmérnök.

Öntöznie kell annak, aki bőséges termést szeretne betakarítani

Nem szabad megfeledkezni a növények egészségéről sem, öntözni kell rendszeresen, hogy megfelelően növekedjenek a termések. Ugyanis minden növény szinte a terményhozás időszakában igényli a legtöbb vizet. Ahogy Kósa Dániel is tanácsolta,

az öntözésekkel együtt juttathatunk ki lombtrágyát, vagy hígtrágyát, amivel még erősebbek lesznek növényeik. A tápanyag utánpótlása és mennyiségét mindig az adott szer határozza meg, olvassuk el a felhasználási útmutatót. A permetezés fontos és elengedhetetlen része a termesztésnek, bár valamennyi kezelést kiválthatunk rezisztens fajták választásával. Ez azt jelenti, hogy például a lisztharmat, vagy a peronoszpóra ellen kevesebbet kell védekeznünk.

Növényvédelemben is jobb a megelőzés, mint a tűzoltás. A kertészmérnök szerint célszerű rendszeresen kezelni a veteményeseket, és a gyümölcsösöket, ügyelve arra, hogy három alkalom után másik hatóanyagot válasszon az ember, hogy a kártevőkben, kórokozókban ne alakuljon ki rezisztencia. A szakember szerint a gyomirtást sem vegyszeres úton kell végezni, hanem inkább kapálással. Mint mondta,

a kapálás fontos tevékenység, ugyanis nem csak a gyomokat távolítjuk el így, hanem szellőztetjük a talajunkat, mi jó hatással van a gyökerekre mind növekedésben, mind tápanyag és vízfelvevő képességben.

Vigyázni kell a leégésre is

Ha az ember a szabadban tartózkodik, akkor ügyelnie kell arra is, hogy benne se tegyen kárt a nap. Éppen ezért védenie kell a bőrét, és sokat hidratálni. És ahogy magát, úgy a növényeket is védeni kell az erős napsugárzástól. Főleg az ilyenkor kivitt szobanövényeket.

A befüvesített részeket is ápolni kell, vágjuk rendszeresen, de 3-5 cm-nél ne legyen kisebb, mert kiéghet. Öntözzünk kis adagokban, naponta többször is, de ügyeljünk arra, hogy két öntözés között száradjon fel a talaj. A már kiégett foltokat nem célszerű a júliusi időszakban pótolni, ugyanis nem a legjobb a kelési arány. Ha mégis szeretnénk, hogy a pázsitot ne tarkítsák kopasz foltok, akkor a fűmagot előre keverjük össze némi virágfölddel, tetejét takarjuk homokkal. Napközben pluszba öntözzük, hogy nagyobb esélye legyen a kelésnek

- tanácsolta Kósa Dániel.

Most kell foglalkozni a másodvetéssel

Másodvetésre olyan növények valók, melyek rövid tenyészidőjűek, így egy hónap alatt is beérik. Ilyenek a saláták, a cékla, az uborka, a cukkini, a sárgarépa és fehérrépa. Amire a szakember szerint figyelni kell, hogy sokkal több öntözésre lesz szükség: éppen ezért nem szabad csak a csapadékra hagyatkozni. Erre legjobb a csepegtető öntözés.

A sárga valamint fehér répát elültetve, talajban hagyva télen is lesz friss zöldség a levesekben. A legtöbb ilyenkor ültetett növény melegigényes, rövid tenyészidejű. Erőteljes növekedéssel gyorsan fejlődik, és a szeptemberben októberben lévő melegben beérik a termésük.

A fűszernövényekről se szabad megfeledkezni

A fűszernövények, mint a petrezselyem, kapor, koriander és metélőhagyma is kiválóan alkalmasak a nyár végi ültetésre. Ezek a növények gyorsan nőnek, és akár egészen késő őszig friss fűszerekkel láthatják el a háztartásokat. Érdemes ezeket a konyhakert közelébe ültetni, hogy mindig kéznél legyenek a friss hozzávalók.

A talajjavítás miatt is lehet ültetni

Azonban vethetünk másodvetésben olyan növényeket, melyek nem biztos hogy beérnek, vagy nem is az a szerepük, hogy termést hozzanak. Elsődleges szerepük a zöldtrágyaként való alkalmazás, tehát zölden beleforgatva a talajba ott lebomlanak, így adnak egy jó tápanyagtartalmat a talajunknak. Erre a célra lehet vetni zöldbabot, vagy különböző magkeverékeket, melyeket a mezőgazdaságban is használnak. Vessünk akár pillangósokat, melyek a légköri nitrogént kötik meg

- tette még hozzá Kósa Dániel.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?