2024. július 25. csütörtök Kristóf, Jakab
Újabb világjárvány jöhet? Már készülnek a szakértők a veszélyre

Újabb világjárvány jöhet? Már készülnek a szakértők a veszélyre

Szászi Zoltán
A madárinfluenza kapcsán Magyarország és Európa egyelőre úgy tűnik, fellélegezhet. Ám a veszély nem múlt el, és egyes szakértők már egy következő világjárványra készülnek.

A madárinfluenza évről évre egyre nagyobb kockázatot jelent a természetes élővilágra és a mezőgazdaságra egyaránt, az agrárgazdaságban pedig hatalmas károkat tud okozni. Az emberi influenzajárványokkal ellentétben, amik évente 700 ezer ember haláláért felelősek, a betegség, amit az influenzavírus okoz, csak nagyon ritkán terjed át emberre és ember és ember között sosem volt dokumentálva a terjedése. A magas patogenitású H5N1 törzs először Hong Kongban jelent meg 1996 és 1997 között, és a járvány később 2003/2004-ben újra megjelent.

Globális gazdasági károk és veszélyek

A madárinfluenza minden más kockázata mellett komoly kiesést jelent a baromfiágazatnak világszerte. Idén tavasszal számoltak be a kór élelmiszeripari hatásairól. Csak az Egyesült Államokban, a 2015-ös járványban 50 millió szárnyast kellett levágni, 2023-ban pedig több, mint 500 millió dollárt (Kb. 180 milliárd forint) fizetett ki az ország agrárminisztériuma a gazdáknak a betegség miatt levágott pulykák, csirkék, tojótyúkok után.

A betegség vízimadarakból származik, azonban a ma világszintű problémákat okozó variánsa, a magas patogenitású madárinfluenza (HPAI), egy továbbfejlődött változat, aminek egyre nagyobb a fertőzőképessége és a megbetegítő képessége. Ez a sok ázsiai országban alkalmazott vakcinázás és a nagyüzemi baromfitermesztés eredménye, magyarázza a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, ami hatalmas evolúciós nyomást helyezett a vírusra.

EZ IS ÉRDEKELHET

A madárinfluenzát eddig több, mint 26 állatfajnál azonosították. 2020-ban több millió nyércet kellett Dániában leölni a madárinfluenza miatt. Medvét is fertőzött már meg a betegség, Kanadában vadon élőket, Franciaországban fogságban élő medvét. A vadonélő állatok közül különösen a dögevők és a tengeri emlősök között pusztított a kór, és több ezer fóka pusztult el Észak- és Dél-Amerikában, Québectől Chilén és Argentinán át Peruig. Az Egyesült Államokban macskában is megtalálták, és most tejhasznú szarvasmarhák közt terjed a betegség. Idén pedig először találták meg a kórt rozmárban és alpakában is. Madárinfluenzás macskát Magyarországon is találtak.

EZ IS ÉRDEKELHET

Amerikában rohamosan terjed a szarvasmarhák közt is a betegség

Arról nemrég mi is beszámoltunk, hogy tavasszal Amerikában a világon elsőként megerősítették a madárinfluenza szarvasmarhára terjedését. Michiganben eddig négy esetben emberre is átterjedt a kór. Március végétől június végéig 12 államban, 120 tejtermelő gazdaságba tört be a madárinfluenza, júliusban pedig Oklahoma volt a 13. tagállam, ahol megtalálták a kórokozót tehenekben, és a fertőzött gazdaságok száma már 150-re nőtt. Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) most azt vizsgálja, hogy a tej hőkezelése tényleg megöli-e a madárinfluenza vírust. Bár a veszély a lakosságra továbbra is alacsony, az ország szövetségi Járványügyi Központja (CDC) eddig 690 embert figyelt meg, akik fertőzött állatokkal érintkeztek és influenzaszerű tüneteket produkáltak.

EZ IS ÉRDEKELHET

A most már marhák közt is terjedő járvány kezelése nehéz kérdés, mivel a gazdák nem szívesen jelentik az eseteket. A termelőket ugyanis megriasztja a többletköltségek felmerülésének lehetősége, és a COVID-járvány rossz emlékei is felbukkannak. Ezért az amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA) új programot indított, amiben a fertőzött tehenek miatt kieső tejtermelés 90 százalékát kompenzálják, így próbálva ösztönözni a gazdákat, hogy jelentsék a fertőzéses eseteket.

Az Egyesült Államokban ma 24 cég foglalkozik különösen szarvasmarháknak szánt madárinfluenza-vakcina kifejlesztésén, ám maga a mezőgazdasági minisztérium is kutatja egy vakcina életképességét egy Iowa állambeli laborban. A vakcina-előkészítésen, a hőkezelt tej vizsgálatán, és a gazdákat támogató ösztönző programon kívül az amerikai hatóságok azt is vizsgálják, hogy lehetséges-e a légúton való terjedése a vírusnak szarvasmarhák között.

Már egy lehetséges emberi járványra készülnek fel

Idén nyáron a Nature és a Reuters is beszámolt róla, hogy a fejlett országok kormányai kezdenek komoly lépéseket fontolgatni a madárinfluenza emberek közti terjedésének megakadályozására. Az ABC News július elején tudósított róla, hogy Finnországban a kormány mezőgazdaságban dolgozóknak biztosítja a madárinfluenza-vakcinát, és szakértők Amerikában hasonlóra bíztatják a tagállami és szövetségi hatóságokat is. Júniusban a WHO arról számolt be, hogy idén tavasszal Mexikóban a madárinfluenza H5N2 típusának első halálos áldozatát dokumentálták.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ugyanis, az idén tavasszal, Amerikában szarvasmarhák közt felbukkanó kór aggodalomra adhat okot. Míg a madárinfluenza jellemzően nehezen terjed emlősök között, a H5N1 marhákban talált variánsa egy új, a Nature-ben júliusban publikált kutatás eredményei szerint sokkal könnyebben terjedhet emlősök, így emberek között is. Ezért az amerikai szakértők az 1976-os sertésinfluenza, illetve az 1918-as H1N1 influenza, hétköznapi nevén spanyolnátha-járvány tapasztalatai alapján a vakcinák fejlesztését, és az érintettek felé eljuttatását sürgetik. Szakemberek szerint a 2009-es, H1N1 influenzajárvány intő példa volt, ugyanis a járvány éveken keresztül az állatok közt terjedt, és nagyobb felügyelettel az egészségügyi hatóságok jobban fel tudtak volna készülni az emberi járványra.

EZ IS ÉRDEKELHET

Arról tavaly tavasszal írt az Agrárszektor, hogy a tudományos világban 2022 novembere óta kering az influenza-vírusok ellen kidolgozandó mRNS-vakcina híre. Pár hete viszont a BBC már arról számolt be, hogy az Egyesült Államok kormánya 176 millió dollárt fizetett a COVID-vakcinákat is gyártó Modernának, hogy madárinfluenza elleni mRNS-alapú vakcinát dolgozzon ki, mert bár egyelőre nem várják egy emberi járvány kirobbanását, a szövetségi hatóságok felkészültebbek akarnak lenni egy közegészségügyi krízisre a COVID-világjárvány tapasztalatai után.

EZ IS ÉRDEKELHET

Európa is készül a veszélyre

A WHO tájékoztatása szerint az európai kontinensen 2021 októbere és 2023 szeptembere közt több millió vadon élő madár pusztult el a betegségben, illetve 37 országban körülbelül 2500 kitörést dokumentáltak baromfitelepeken. Arról júniusban érkezett hír, hogy az Európai Bizottság Egészségügyi Szükséghelyzet-felkészültségi és -reagálási Hatósága (HERA) az EU tagállamok és partner államok egy csoportjának nevében 665 ezer dózis madárinfluenza-vakcinát vásárolt, és a négyéves szerződés lehetőséget teremt további 40 millió vakcina rendelésére. A kezdeményezésben az EU és az Európai Gazdasági Térség 15 tagállama vesz részt, és első sorban a betegségnek legjobban kitett embereknek szánják az oltást, mint a baromfitelepeken dolgozók, illetve állatorvosok.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) 2024 március-június közötti időszakáról szóló madárinfluenza jelentése szerint, 2019-2020 óta most azonosították a legkevesebb számú madárinfluenzás esetet, 13 országban az influenzavírius A H5 törzséből 42 esetet azonosítottak az időszakban, ebből 15 domesztikált, és 27 eset vadonélő madarakat érintett. Azonban a magas patogenitású vírus tovább kering az európai vadmadarak között. Július elején pedig eddig soha nem látott törzs, a H7N5 magas patogenitású madárinfluenza jelent meg Németországban, a holland határ mentén - számolt be a Reuters. A járványt Alsó-Szászországban azonosították, és egy kilencvenezres állományú baromfitelepen hatezer madár pusztult el a betegségtől.

EZ IS ÉRDEKELHET

Magyarországi helyzet

Magyarország nincs könnyű helyzetben a madárinfluenza elleni védekezésben, ugyanis a madarak globális migrációs útvonalaiba beleesik az ország, és a vándormadarak gyakran terjesztik a betegséget. Tavaly ősszel a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület adott hírt róla, hogy több tízezer vonuló daru hullott el a Hortobágyi Nemzeti Parkban. Ezt követően, novembertől idén januárig másfél millió baromfit kellett leölni Magyarországon a vírus terjedése miatt. Jellemzően vadmadaraktól fertőződnek meg a szárnyasokat tartó telepek, ezért is különösen fontos a járványvédelmi előírások betartása.

Arról július elején írtunk, hogy a termelők, miközben az import ukrán áruval versenyeznek, komoly károkat szenvedtek el a madárinfluenzától az elmúlt időszakban. Idén nőtt a vágások száma, és az árak csökkentek. Az AKI adatai alapján élősúlyban 244,3 ezer tonna baromfit vágtak le 2024-ben január és április között, ez 18,8 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában. Ezen belül a vágócsirke 130,4 ezer tonna (13,1 százalék növekedés), a vágópulyka 17,7 ezer tonna (4,7 százalék növekedés) volt. Az AKI PÁIR adatai szerint a vágócsirke termelői ára 19,1 százalékkal zuhant.

EZ IS ÉRDEKELHET

Mindenesetre, idén nyáron kedvezően alakult az itthoni helyzet. Június 24-én dr. Pásztor Szabolcs főállatorvos visszavonta a baromfik zártan tartására vonatkozó előírást. A NÉBIH pedig július 18-án közölte, hogy Magyarország visszanyerte a magas patogenitású madárinfluenzától való mentességét. A besorolás július 3-ra visszamenőleg érvényes, tehát az ezt követően készült baromfi termékekre már kedvezőbb szabályozás alá esnek.

EZ IS ÉRDEKELHET

Azonban a NÉBIH azt is közölte, hogy a járványvédelmi fegyelmen nem lehet ezután sem lazítani, és a 3/2017-es, járványvédelmi minimum feltételeket előíró országos főállatorvosi határozat továbbra is érvényben van. Az abban leírt feltételek teljesítése kötelező, tehát például a baromfikat fedett, lehetőleg oldalról is zárt helyen kell etetni és itatni. A takarmányt és alomanyagot szintén zárt helyen kell tárolni, vagy fóliával letakarni, ennek az a célja, hogy ne férjenek hozzá vadon élő madarak.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?