Fillérekért veszik a szilvát az élelmes magyarok: így juthatsz hozzá olcsóbban

Fillérekért veszik a szilvát az élelmes magyarok: így juthatsz hozzá olcsóbban

agrarszektor.hu
Idén a szilva is hamarabb érik be, mint az előző években. A tavasz korai beköszönte és az ezzel együtt járó kedvező időjárás a szilva esetében is a megszokottnál korábbi termést jelent, így már a napokban elkezdhetjük beszerezni az éves szilvamennyiséget.  A piacokon, boltokon kívül Szedd-magad mozgalmon belül, kedvezőbben beszerezhetjük az antioxidánsokban és vitaminokban gazdag gyümölcsöket.

A KSH adatai szerint napjainkban nagyságrendileg 7000 hektáron termelnek szilvát a hazai gazdák, melyek termésmennyisége évente elég jelentősen változik. Magyarországon a szilvának elég nagy szerepe van, a termésmennyiség 20 százalékát a konzervipar hasznosítja, 15 százalékát a különböző szeszesitalt gyártók használják fel és körülbelül 5 százalékából fagyasztott, vagy egyéb módon feldolgozott, például aszalt élelmiszer lesz. Idén a fagykárok nem igazán domináltak az ültetvényeken, de voltak olyan térségek, ahol sajnos elfagyott az idei termés, vagy a virágzás idejében lévő aszály tette tönkre a terméskötődést.

Szilvatermelés szempontjából a meghatározó térségek közé Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, ahol kicsivel több, mint másfél ezer hektáron található szilvaültetvény. A soron következő térség Bács-Kiskun megye, ahol valamivel több, mint 1000 hektáron termelnek szilvát, jelentősek még Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Jász-Nagykun-Szolnok megyéink, de Pest megyében is közel 1000 hektárnyit tesz ki a szilva termőterülete.

Árak alakulása

Budapesten, a nagybani piacon június közepén 1 kilogramm szilvát 560-600 forintért kínáltak. Az Agrárgazdasági Kutatóintézet adatai alapján, az év 28. hetében a piacokon 598 forintba került a szilvának kilója. A hazai szupermárketek árai, magyar szilva tekintetében 699-899 közé tehetőek.

Szilva esetében is érdemes figyelnünk a „Szedd-Magad” akciókat, hiszen jelentősen olcsóbban, nagyjából 400-500 forintért juthatunk hozzá a vitaminokban és antioxidánsokban gazdag gyümölcsökhöz. Érdemes továbbá utána nézni az adott termelő elérhetőségének, mert több esetben előzetes bejelentkezésre lehet szükség. Mutatjuk, hol lelhetők fel ezek a Szedd-Magad akciók:

Bács-Kiskun megyei Szedd Magad

Heves megyei Szedd Magad

Pest megyei Szedd Magad

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?