2024. szeptember 17. kedd Zsófia
Magyar gyümölcs árasztotta el a német piacokat: kiszorítja a helyi árut

Magyar gyümölcs árasztotta el a német piacokat: kiszorítja a helyi árut

agrarszektor.hu
Hamarosan véget ér a szilvaszezon Németországban. A helyi áru mellett elsősorban magyar és szerb tételek találhatók a nagybani piacokon és az üzletláncok pultjain.

A végéhez közeledik a német szilvaszezon: az ország középső és déli részén már csak elvétve szedik a gyümölcsöt, a termés túlnyomó része már a piacokon van, és kezd egyre nagyobb szerephez jutni az import - írta meg a FruitVeB. A nagybani piacokon az árak az utóbbi időben stabilizálódtak: a Top sorozatba tartozó gyümölcsök átlagára 1,23 euró/kg (485 Ft/kg) körül alakult szeptember 14-én, ami 4%-os emelkedést jelent az egy héttel korábbi szinthez képest, míg a Délkelet-Európából származó import átlagára 1,14 euró/kg (450 Ft/kg) körül mozgott.

Az AMI adatai szerint a kiskereskedelemben a német áru mellett a magyar és a szerb szilva dominál, a boltokban a német gyümölcs átlagára 1,99 euró/kg (785 Ft/kg), míg a Magyarországról származó tételek átlagosan 1,69 euró/kg (666 Ft/kg) áron cserélnek gazdát. Magyarországon szeptember 9-én a Budapesti Nagybani Piacon a Top sorozat (I. osztály) ára a 360-500 Ft/kg-os sávban, míg az Elena ára a 250-300 Ft/kg os tartományban alakult, a President fajtáért 320-360 Ft/kg-ot kértek, míg a Stanleyért 300-350 Ft/kg árat kellett fizetni. 

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?