Erre rengeteg magyar nem figyel nyáron: pedig az állatok élete múlhat rajta

Erre rengeteg magyar nem figyel nyáron: pedig az állatok élete múlhat rajta

agrarszektor.hu
A rekordokat döntő, tikkasztó hőség nemcsak az embereket teszi próbára, házi kedvenceinket is megviseli a tartós kánikula, melyben ők is könnyen felhevülhetnek. Az állattartóknak kötelességük gondoskodni arról, hogy négylábú társaik jól érezzék magukat a legforróbb napokon is. Íme az állatbarát klímás otthonok 8 pontja, melyet minden állattartónak szükséges figyelembe venni, amikor légkondicionálót használ otthona hűtésére.

Egy megfelelően beállított klímaberendezés nem jelent kockázatot, az állatok szempontjából is hasonló biztonsági előírásokat érdemes betartani, mint amit az embereknél már jórészt megtanultunk - hívták fel a figyelmet a Gree légkondicionálók szakértői.

  • Fontos megfelelő klímaberendezés kiválasztása: Körültekintően válasszuk ki a megfelelő klímát és annak helyét a lakótérben. Olyan klímaberendezés mellett tegyük le a voksunkat, amely energiatakarékos és környezetbarát. Az energiahatékonyságot az energiacímkén találjuk, ezért az azon található kW/óra/szezon értéket szükséges górcső alá venni.
  • Figyelni kell az optimális hőmérséklet beállítására: Ne fújja a hideg levegőt közvetlenül kedvencünk pihenőhelyére. A hideg levegő drasztikusan lehűtheti az állatok testét és fájdalmas ízületi gyulladást is okozhat, illetve az arra érzékenyek könnyen meg is fázhatnak a tartós hidegben. Fontos, hogy a lakás hőmérsékletét olyan szinten tartsuk, ami az állatoknak is kellemes. A kutyák és macskák számára az ideális hőmérséklet általában 22-26 Celsius-fok között van. Kerüljük a túlzott lehűtést huzamosabb ideig, mert az is kellemetlenséget okozhat, és állatainkat is sokk-ként érheti a nagy hőmérsékleti különbség. Ne vigyük őket a legnagyobb melegben sétálni, inkább esti órákra időzítsük a közös sétákat.
  • Gondoskodjunk az ideális fekhely és pihenő kialakításáról: Biztosítsunk hűvös fekhelyeket az otthon különböző pontjain. Speciális hűsítő matracok vagy egyszerűen egy hűvös járólap is megfelelő lehet. A legjobb, ha ők választják ki a számukra legkényelmesebb helyet.
EZ IS ÉRDEKELHET
  • Páratartalom szabályozását sem szabad félvállról venni: A magas páratartalom is kellemetlenséget okozhat a kis kedvencek számára, így a klímaberendezés a páramentesítésben is jó szolgálatot tehet. A túl száraz levegő irritálhatja az állatok légutait és bőrét. Használjunk párásítót, hogy a páratartalom 40-60% között maradjon, mely optimális mind az emberek, mind a háziállatok számára. A klíma távirányítóját ennek ellenére is javasolt biztonságos helyen tartani minden háztartásban.
  • Elengedhetetlen a rendszeres szellőztetés: A megfelelő légcsere elengedhetetlen. Biztosítsunk friss levegőt otthonunkban, de figyeljünk arra, hogy ne legyenek huzatosak a helyiségek, mert az káros lehet kedvenceink egészségére. Kora reggel és késő este átszellőztethetjük akár a teljes lakóteret. 
  • Fordítsunk gondot az állandó hidratálásra: Bár egy jól kiválasztott klímaberendezés jelentősan javítja a háziállatok komfortérzetét, soha ne felejtkezzünk el arról, hogy mindig biztosítsuk a tiszta, friss vizet a kutyák, macskák számára. Nyáron különösen fontos a megfelelő hidratáció. Gondoskodjunk róla, hogy mindig legyen friss víz az itatótálakban. Fontoljuk meg a víz szűrését vagy hűtését is, hogy az mindig kellemesen friss maradjon. 
  • Ügyelni kell a rendszeres állatorvosi ellenőrzésre: A rendszeres állatorvosi ellenőrzés segít abban, hogy kedvenceink a legjobb egészségi állapotban legyenek a nyári hőség idején is. Amennyiben tanácstalanok vagyunk, ne féljünk segítséget kérni az állatorvostól a hőség kezelésével kapcsolatban, különösen, ha idősebb vagy beteg állataink vannak.
  • Ne feledkezzünk meg az időszakos karbantartásról: A szakértők arra is felhívták a figyelmet, hogy érdemes professzionális klímatelepítő cég segítségét igénybe venni. A szakember támogatnak a megfelelő klímarendszerek kiválasztásában, optimalizálásában, elhelyezésében, hogy azok a házikedvencek számára is kellemes környezetet biztosítsanak. Elvégzik az időszakos szervizelését és amennyiben szükséges, beszerzik az alkatrészeket is. 
Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?