2024. augusztus 14. szerda Marcell
Ez nem csoda, hanem Lindsay Zimmatic!

Ez nem csoda, hanem Lindsay Zimmatic! (x)

PR
Mezőgazdasági öntözés nyereségesen 15 géppel, 800 hektáron, 40 négyzetkilométeren elszórt táblákkal, mindössze 4-5 fővel

A mezőgazdasági üzemek versenyképességéhez az önköltség csökkentése lehet idegtépő versenyfutás vagy átgondolt fejlesztés, ahol kényelem és hatékonyság egyesül. A tapasztalatok szerint a mérleg nyelvét a Lindsay Zimmatic mezőgazdasági öntözőrendszerek jelentik, hiszen a Komárom-Bartusek pusztán található központtal dolgozó Komáromi Gazdák Öntözési Közösségénél több gazdaság számára végzik a munkát, úgy, hogy azt se műszaki problémák se a mezőgazdaság egyik fő gondját jelentő munkaerőhiány sem érinti.

A Lindsay megoldásai ugyanis nemcsak időtállóak, de a FieldNet rendszerrel 0-24 órában távolról is üzemeltethetőek. A mezőgazdasági üzemek vezetőinek a Lindsay Zimmatic technológiájával így végre akár a nyaralás is 100%-ban stresszmentes lehet, hiszen mobiljukkal akár a medence partjáról szabályozhatják azt, mikor mennyi öntözővizet kapjanak az igényes vetőmagtermesztésbe vont állományok vagy a konzervipar számára fontos kultúrák.

Sánta Zoltán Balázst, a Komáromi Gazdák Öntözési közösségének 51 éves, agrármérnök végzettségű ügyvezetőjét kérdeztük a náluk most már 10 éve használt Lindsay Zimmatic mezőgazdasági öntözőrendszerek tapasztalatairól.

Évtizedes stabilitás, ami kiszolgálja a változó termelői igényeket is: Lindsay Zimmatic center pivotok Komárom térségében

A Lindsay Zimmatic mezőgazdasági öntözőrendszerek Komárom térségében igazolták, okkal dicsérik megbízhatóságukat a termelők. A 2014-ben beüzemelt, 40 km2-en szétszórt táblákon 800 hektár öntözését biztosító Lindsay center pivot és lineár öntözőberendezések ugyanis probléma nélkül túlélték a térség agrárbirtokrendszerének átalakulását. Az öntözőgépek még a Komáromi Mezőgazdasági Zrt. tervezésében kerültek ki a táblákra, majd maradtak a Földet a Gazdáknak programmal magánkézbe került földek fölött is. Ma már szolgáltatásként biztosítják akár nagyüzemi léptékben az állattartó telepek takarmánytermesztéséhez, vagy az orosz-ukrán dömpingáruknál jobban értékesíthető vetésváltásokhoz a tervezhető öntözést.

„A szántóföldi növények piaci pozícióit nézve jól látszik, hogy ma az önköltség csökkentése kulcskérdés, ahogy a termésbiztonság növelése is. Fontos tényező, hogy hány mezőgazdasági gép, hány fős kezelőszemélyzettel dolgozik a földeken, illetve az is, hogy mit termelünk azokon. A nyereséges munkához ugyanis kell az öntözőberendezés, de hagyományos növénykultúrákban, növénytermesztési technológiákat választva ez nem megtérülő beruházás. Azonban, akik érdemi vetésváltásokban, minőségnövelésben gondolkoznak, azok tudnak élni azzal a lehetőséggel, amit az olyan öntözőgépek kínálnak, mint a nálunk dolgozó Lidsay Zimmatic 9500-as modellek. Ezek ugyanis a 0-24-ben távolról is üzemeltethetőek, ráadásul nemcsak nagyobb területet fednek le, mint a csévélődobos öntözőgépek, de a munkaerőigényük is összehasonlíthatatlanul kisebb. Amíg ugyanis az öntöződob állandó szivattyútelepi és működtető személyzet is szükséges, akik naponta kétszer kihúzzák-áttelepítik a gépeket, addig a Lindsay mezőgazdasági öntözőgépeivel nincs ilyen teendő.”

A Komáromi Gazdák Öntözési Közössége ugyanis átvette a korábbi Komáromi Mezőgazdasági Zrt. teljes mezőgazdasági öntözőrendszerének üzemeltetését. Ez pedig három különálló öntözőrendszerrel – egy a Dunára épült, egy Almásfüzitőn, a kavicsbánya tóra, egy pedig Ghyczypusztán, a helyi víztározóra – összesen mintegy 800 hektáron teszi öntözhetővé a helyi földeket.

„A területek közül a Dunára épülő öntözött terület a legnagyobb, ott a volt ácsi cukorgyárnak a dunai vízkiemelő műve lett felújítva, és 11 kilométeres távvezetéken keresztül érkezik a víz a csémi kavicsbánya tóba, egy víztározóba, és az itt elhelyezett szivattyútelep látja el ezeket az öntözőgépeket. A csémi víztározóra csatlakozva hét darab center privot mezőgazdasági öntözőberendezés, illetve egy lineár öntözőberendezés üzemel. Összesen a beöntözött terület 424 hektár. A ghyczypusztai víztározóhoz egyetlenegy nagy Lindsay Zimmatic center pivot öntözőgép csatlakozik, amely önmagában 119 hektáros területet fed le. Almásfüzitőn közel 3 kilométeres távvezetéket építettek ki, és ott is több öntözőgép, hat darab center pivot található, összesen 256 hektáron tudunk öntözni. A kapacitások adottak, már csak megfelelő stratégia szükséges a gazdáktól. A Komáromi Mezőgazdasági Zrt. szarvasmarhatelepével, majd a jogutód Solum Zrt.-vel az 1200 fejőstehén számára biztosítjuk az intenzív takarmánynövény-termesztés hátterét. Itt rozs-silócirok vagy fővetésű, hosszú tenyészidejű silókukorica terem 60 tonna/hektáros eredmények mellett például. De a gépekkel a hibrid kukoricavetőmag-előállítás is probléma nélkül végezhető.”

De miért lépéselőny a termelőnek, ha a konkurensek helyett a Lindsay Zimmatic mezőgazdasági öntözőrendszereket választja?

A Lindsay Zimmatic center pivot és lineár öntözőgépek előnyeit számba véve szorítkozhatnánk a katalógus ízű tényekre is.

  • Elképesztő a stabilitásuk ezeknek az öntözőgépeknek, hiszen a USA Nebraska államában van olyan Lindsay öntözőgép, ami az 1960-as évek óta üzemel a mai napig.
  • Az időtálló gépek érdekében a márka vastagabb csöveket és masszívabb alkatrészeket alkalmaz a versenytársaknál. A standard 168 mm-es (6-5/8”-os) csövek 10%-kal vastagabbak a versenytársak gépeinél, és akár még 10”-os, 254 mm-es csövet is fel tudnak használni a gépekhez.
  • Egyedi alkatrészeik, mint az Uni-Knuckle csatlakozási pont jobb kihasználhatóságot biztosít mostoha körülmények között is. A gépek ugyanis ezzel a csatlakozással képesek akár 15%-os emelkedővel is megbirkózni.

Amit azonban a Komáromi Gazdák Öntözési Közösségének vezetője a mindennapi használat talaján a sor elejére tesz, az a Lindsay gépek Corner-karjai, valamint a FieldNet Advisor távirányítási rendszer jelentette előnyök. A távvezérlési rendszerek közül a FieldNet Pivot Control 2015 óta elérhető az amerikai márkánál és olyan univerzális, mobileszközről is elérhető kezelőfelületet biztosít, ahol valós időben látható minden gépadat, módosítható a haladási ütem, a kijuttatott víz mennyisége. A legújabb FieldNet Advisor rendszer egy lépéssel többet kínál. Itt már a precíziós gazdálkodás elvei mentén a rendszer összeköthető talajszondákkal, meteorológiai állomásokkal, majd ezekre alapozva az öntözőgép szoftvere jelzi, mikor mennyi nedvességre lenne szüksége növényeinknek az optimális fejlődéshez.

„A beruházás előtt végignéztük a nagy márkákat a piacon, a Lindsay Zimmatic volt az a rendszer, ami egy lépéssel a többiek előtt járt. Ez akkor a GPS vezérelt Corner-kar volt, amely a körforgáson túl a végágyúnak köszönhetően képes egy téglalap alakú táblát is lefedni igény szerint. 14 gépünkből 7 szerelt Corner-karral. A másik előnye a gépeknek a FieldNet rendszer. A területeink ugyanis jelentősen szétszórtak, keleti és déli irányba is 20-30 kilométerre terülnek el egymástól, az applikációs vezérlés nélkül az üzemeltetés rendkívül körülményes volna. Köszönhetően annak, hogy minden paraméter leolvasható és módosítható mobilról is, a Lindsay Zimmatic center pivot gépeinknél volt olyan év, ahol 300 hektárnyi hibridkukorica-előállítást, ehhez 1,2 millió köbméter öntözővíz tervszerű kijuttatását meg tudtunk oldani egy 4-5 fős csapattal.

Jó háttér is kell a zavartalan munkához

– AGROTEC Magyarország Kft. Öntözési Üzletág

Komárom térségben 10 éve üzemelnek immár a Lindsay Zimmatic center pivotok Sánta Zoltán Balázs felügyeletével. A gépek itt is megbízhatóan teljesítenek, 10 éves távlatban mindössze elektronikai alkatrészek cseréje merült fel velük kapcsolatban. Ehhez a stabilitáshoz kell az a háttér is, amit a márkakereskedő AGROTEC Magyarország Kft. biztosít, ahol a Csuport Zoltán vezette csapatra a gazdálkodók az öntözőrendszerek terén a pályázatírástól kezdve a tervezésen át a gépek beüzemeléséig bezárólag számíthatnak.

„Amelyik gépet használják, azzal lehetnek problémák, és ha műszaki probléma van, akkor egy leállt öntözőgép alatt dübörgő aszályban a növényeink nem bírják sokáig. Az AGROTEC Magyarország Kft.-vel a jó szakmai és személyes kapcsolat alapja, hogy átérzik, mekkora tétje van mindezeknek a termelők számára. Nincsenek merev szabályok, rugalmasan, a lehető leggyorsabban igyekeznek segíteni bármiről legyen szó. Ez a szaktudás és hozzáállás olyan alapot jelent, amire a jövőben is építeni lehet. A Hydro Ács Öntözési Közösség teendőiből is részt vállalok, ott is tervben van egy négy gépből álló mezőgazdasági öntözőrendszer kiépítése, amely várhatóan 170 hektárt fed le, a tapasztalataik alapján itt is a Lindsay Zimmaticra és az AGROTEC Magyarországra esett a választásunk.”

A Lindsay-vel az öntözőrendszer a gazda helyett dolgozik a kiváló termésért! Bízza a feladatot az AGROTEC Magyarország Kft. Öntözési Üzletágára

Tudjon meg többet a Zimmatic by Lindsay márkáról

Mobil és telepített öntözőgépekről itt olvashat tovább

Képek forrása: AGROTEC Magyarország Kft.

(x)

Címlapkép forrása: Egyéb
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?