2024. július 29. hétfő Márta, Flóra
Tragikus a helyzet ebben a térségben: óriási pusztítást végzett a fagy

Tragikus a helyzet ebben a térségben: óriási pusztítást végzett a fagy

agrarszektor.hu
Hatalmas pusztítást végeztek a tavaszi fagyok az almaültetvényekben Ausztriában. Az áprilisi károk miatt az előző évinél lényegesen kisebb, 60-70 ezer tonna közötti termést várnak a termelők. 

Az Agrarmarkt Austria elemzője, Arthur Jorda-Renhardt szerint Ausztriában a 2024 tavaszán bekövetkezett szélsőséges időjárási események miatt az idei almatermés igen súlyos károkat szenvedett el. Mindezek miatt az előző évi 111 ezer tonnás volumen után 60-70 ezer tonna körüli betakarított mennyiséggel lehet csak számolni - írja a FruitVeB.

Az átlagon felüli módon meleg évkezdetet (január, február és március) szélsőséges fagyok követték. Az átlagosan három héttel korábban induló vegetáció miatt az április 16-tól egy hétig tartó fagy súlyos károkat okozott, különösen a csonthéjasokban és almatermésűekben. Ágazati becslések szerint a teljes gyümölcstermő terület 50%-a érintett. Az osztrák jégesőbiztosító első felmérései szerint az idei fagyesemény által okozott kár országszerte 56 millió euróra rúg, ebből 44 millió euró a gyümölcstermesztésben keletkezett. A fő érintett szövetségi állam az osztrák gyümölcstermesztés „epicentruma”, Stájerország. A gyümölcs- és zöldségágazati szövetség ezért legrosszabb forgatókönyvként akár 70 százalékos terméskieséssel számol.

A stájer gyümölcstermesztésben 2016 óta ez a legsúlyosabb káresemény, ami azt jelenti, hogy a jelenlegi becslések szerint a 2024-es osztrák almatermés nem fogja meghaladni a 2016-os szintet (67 ezer tonna). Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a belföldi piac ellátáshoz még mindig lesz elegendő alma, de exportra már csak igen korlátozott mértékben lesz lehetőség. A szélsőséges időjárási viszonyok, valamint a megnövekedett termelési költségek, de főleg a tervezési bizonytalanságok miatt sok osztrák almatermesztő bizonytalan jövő elé néz. A drámai helyzet miatt Ausztria már korábban rendkívüli támogatásért folyamodott az Európai Bizottsághoz.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?