Itt a döntés: betiltották ennek az állatnak a vadászatát az EU-ban

Itt a döntés: betiltották ennek az állatnak a vadászatát az EU-ban

MTI
A farkas nem nyilvánítható regionális szinten vadászható fajnak, ha védettségi állapota országos szinten kedvezőtlen - olvasható az Európai Unió Bíróságának hétfőn közzétett határozatában. Ugyanez vonatkozik arra az esetre is, ha a farkas az érintett régióban nem részesül az élőhelyvédelmi irányelvnek megfelelő szigorú védelemben, mivel a fajok kezelésére vonatkozó intézkedéseknek, mint amilyen a vadászat, mindenképpen e fajok kedvező védettségi állapotának fenntartására vagy helyreállítására kell irányulniuk - teszi hozzá a határozat. 

A határozattal kapcsolatos iránymutatásért egy spanyol bíróság fordult az uniós bírósághoz. Spanyolországban - az irányelvnek megfelelően - az ibériai farkaspopulációk különböző védelmi rendszerek alá tartoznak: a Duero folyótól délre eső területeken élő populációk szigorú védelemben részesülnek. A folyótól északra honos farkaspopulációkat viszont olyan állatfajnak minősítették, amelynek vadászatára vonatkozóan intézkedés hozható. Egy regionális törvény értelmében a farkast vadászható fajnak nyilvánították Kasztília és León tartományban a Duero folyótól északra, a tartományi kormány pedig 2019-ben 340 farkas leölését hagyta jóvá az utóbbi évek vadászidényére. Egy, a farkasok védelmével foglalkozó spanyol egyesület ez ellen keresetet nyújtott be a tartományi felsőbíróságon. Az uniós testülethez forduló bíróság azt szerette volna megtudni, hogy a regionális törvény összeegyeztethető-e az irányelvvel, ugyanis egy, a 2013-2018 közötti időszakra vonatkozó hivatalos jelentés szerint a farkas védettségi állapota nem volt megfelelő több régióban.

Az uniós bíróság csütörtöki határozatában leszögezte: a regionális törvény ellentétes az élőhelyvédelmi irányelvvel, mert a farkas nem nyilvánítható vadászható fajnak valamely tagállam területének egy részén, ha védettségi állapota országos szinten kedvezőtlen. Bármely faj kezelésére vagy védettségi állapotára vonatkozó intézkedések értékelése során az élőhelyvédelmi irányelv értelmében hatévenként készített tagállami jelentést kell figyelembe venni. Ezeket az értékeléseket nemcsak helyi szinten, hanem a bioföldrajzi régió szintjén, sőt akár határokon átnyúló szinten is el kell végezni. Ha valamely állatfaj védettségi állapota kedvezőtlen, az illetékes hatóságoknak intézkedéseket kell hozniuk annak javítására. Ennek keretében védelmi intézkedések, például a vadászatot korlátozó vagy tiltó intézkedések válhatnak szükségessé - foglalja össze az uniós bíróság határozata.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?