Rejtélyes bogár terjed Magyarországon: nem is gondolnád, mire képes

Rejtélyes bogár terjed Magyarországon: nem is gondolnád, mire képes

agrarszektor.hu
Reményt adhat Baranya vármegye pollenallergiás betegeinek, hogy elterjedőben van a térségben a parlagfű-olajosbogár. Erre az érdekességre Sár József entomológus, a rovartan kutatója hívta fel a figyelmet.

Elterjedőben van Baranya vármegyében a parlagfű-olajosbogár (Ophraella communa). A fajt először 1986-ban írták le Észak-Amerikában, és néhány éve jelent meg Dél-Európában - írta meg a BAMA.hu. A jelenlegi tudományos konszenzus szerint az első példányok feltehetőleg vetőmag szállítmányokkal érkeztek meg a kontinensre. Kanada után az 1990-es években jelent meg a Távol-Keleten, 2013-ban pedig Olaszországban és Svájcban is azonosították.

Magyarországon először három éve észlelték az ízeltlábút Budapest környékén, mára pedig elterjedőben van az egész országban. A Dél-Dunántúli Nemzeti Park területén Pécs-Kertvárosban, Kővágótöttösön, Bolhón is találtak már ilyen bogarakat. Elterjedésük pedig azért adhat némi reményt a parlagfű pollen allergiás betegeknek a tüneteik enyhülésére, mert a bogár lárvája fogyasztja a parlagfüvet, kiszárítva azt.

Címlapkép forrása: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?