2024. augusztus 4. vasárnap Domonkos, Dominika
Itt a megoldás a drága rovarirtók helyett? Sokan ezt használják a kertekben

Itt a megoldás a drága rovarirtók helyett? Sokan ezt használják a kertekben

agrarszektor.hu
A gondtalan és egészséges kertért ültesd el ezeket a kártevő-álló virágokat, amelyek könnyedén elűzik a nem kívánt betolakodókat! Mutatjuk, mit érdemes választani.

Ha el akarod kerülni a vegyszerek használatát a rovarok és más nem kívánt látogatók elriasztására a kertben, próbáld ki ezeket a kártevő-ellenálló virágokat. Bónusz, hogy nemcsak kártevőmentes marad a kerted, de más növényeket is megóvhatsz így a fertőzéstől. A Balcony Garden Web cikke szerint, ezek a gyönyörű virágok illatuk, színeik és alapvető összetevőik révén ellenállnak a bosszantó bogaraknak. Nézzük meg, mit érdemes ennek mentén ültetni a kiskertbe - írja a HelloVidék.

1. Körömvirág

Az igénytelen és bőséges virágot hozó körömvirág kiváló védelem a kártevők ellen! Az őszirózsafélék család tagja, virágai fényesek, színesek és ehetők is. A kártevők azonban utálják tüzes virágainak és összetört lombjának erős, pézsmás illatát. Ezek a virágok a fonálférgeken kívül számos kártevőnek ellenállnak, és szúrós illatuk kiválóan távol tartja a nagyobb állatokat is.

2. Sétányrózsa

A következő a legjobb kártevő-ellenálló virágok listáján a Sétányrózsa. Ez az évelő cserje magasra is megnőhet. A gömb alakú, érdes, kerek levelei is illatosak, ezzel elűzi a kártevőket. Magas metanolkoncentrációjával a leveleiben ez a kártevőriasztó olyan erős, hogy egyesek még a gallyait is kihelyezik a lakásban, hogy megakadályozzák a poloskák bejutását. Ez a növény azonban köztudottan mérgező, tehát óvatosan ültessük

3. Krizantém

A számtalan árnyalatú, mutatós virágfejekkel csak úgy tűnhetnek, mint egy szép dísznövény, a valóságban pedig a kártevők rémálmai. Ez a növény egy piretrin nevű vegyületet tartalmaz, amely megtámadja a rovarok idegrendszerét, és még a nőstény szúnyogokat is elriasztja!

4. Muskátli

A muskátlik az embert és a beporzót is elcsábíthatják különféle illatanyagaikkal, de hatékonyan elhárítanak néhány olyan súlyos kártevő problémát, amelyek más növényeket is érinthetnek. A bársonyos levelekkel és rózsaszín, fehér és levendula színű fürtökkel ezeket a növényeket gyakran használják a zöldségfélék megvédésére a bogarak, káposztaférgek és szúnyogok ellen.

5. Zsálya

A menta család tagja, és számos virágzó fajtája létezik. Azonban szinte mindegyik híres erőteljes, pézsmás és földes aromájáról. Az olyan fajok, mint a mexikói bozótzsálya vagy a kulináris zsálya, csípős illóolajokkal rendelkeznek, amelyek rovarölő tulajdonságaikról ismertek, intenzív illatukkal elűzik a lepkék, legyek, nyulakat is.

6. Macskamenta

A macskamentát azért hívják így, mert a macskákat vonzza az illata! Illatos, ehető leveleit levesekhez és egyéb ételekhez is használják. Az apró lila virágokkal, a macskamenta iridoidokat tartalmaz, amelyek beindítják a rovar védekező mechanizmusát, és elmenekül a növénytől.

7. Rozmaring

A rozmaring a mentacsalád legnépszerűbb tagja, aromás, tűszerű leveleiről ismert. Erős, a zsályához hasonló illata természetesen taszítja a kártevőket, például a levéltetveket, szúnyogokat és a káposztamolyokat. Ez az örökzöld fűszernövény kiváló társnövénye olyan zöldségeknek is, mint az édes paprika, elriasztja a rájuk fanyalodó kártevőket.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?