Ostor és pálca a lovassportokban: tényleg kell őket használni?

Ostor és pálca a lovassportokban: tényleg kell őket használni?

agrarszektor.hu
Mindannyiunknak el kell döntenünk, hogy elfogadható-e az ostor vagy pálca használata a lovassportoknál, és ha igen, miért, hogyan és mikor? Több szempontot is figyelembe kell venni és a versenyzők/oktatók úgy találhatják, hogy ezek időnként még több kérdést vetnek fel, mint amennyi választ adnak. Például vajon a ló mit tapasztalhat az eszközök használatakor?

Lójóléti Világszervezetnél úgy gondolják, hogy a lovasoknak fel kell tenniük maguknak három kérdést.

  • Kell-e nekem/szükségem lesz-e a mai napon a pálcára?
  • Ha már van nálam pálca, használnom kellene/szükség van-e a használatára a konkrét helyzetben? 
  • Ha használom az ostort, a lovam vajon megérti, mit jelent?

1) Okoz fájdalmat vagy félelmet a pálca?

A pálcát úgy is lehet használni, hogy csak egy kis irritációt okoz - amikor megpöcögtetjük vele a lovat, és az élmény alig különbözik attól, mintha ujjainkkal ütögetnénk a bőrét. Amennyiben az oktató a pálcát a kéz meghosszabbításaként használja, az ebben az esetben nem lehet kellemetlen a ló számára, hacsak korábban nem tanulta meg, hogy ettől félni kell. A pálcát úgy is lehet használni, hogy a ló félelmet vagy fájdalmat fog átélni. Még ha nincs is érintkezés, a ló korábbi tapasztalatai azt jelenthetik, hogy az ostor meglengetése elegendő a félelem kiváltásához. Az a ló, amelyik fél, valószínűleg reaktívabb, így kevésbé van biztonságban mind a ló, mind a lovas - írja cikkében a NAK.

2) Megérti a ló a jelzést?

Létfontosságú, hogy a lovas/felvezető megértse, hogyan tanulnak a lovak. Ismerje a különbséget a negatív megerősítés (jelen esetben a nyomás megszüntetése, amikor a ló megteszi, amit kérnek „R-„), és a pozitív büntetés (a ló megbüntetése egy nem kívánt viselkedés miatt „P+”) között, és megértse a helyes időzítés döntő fontosságát. A kör további cikkelyei: R+: ilyenkor dicséretet kap a ló a feladat helyes végrehajtásáért, ami lehet csemege vagy vakargatás. P-: ilyenkor elveszünk valamit, amit a ló kedvel, például a rossz végrehajtásért nincs vakargatás, simogatás vagy jutalomfalat. Az operáns kondicionálást széles körben használják számos faj sikeres képzésében, beleértve a kutyákat és az állatkerti állatokat is. A lovak kiképzése jellemzően negatív, de szerencsére egyre inkább növekszik és jelentős teret nyer a képzésben a pozitív megerősítésen szerepe. A negatív büntetés (P-) kevésbé gyakori. A pozitív büntetés etikailag megkérdőjelezhető és legtöbbször nem segít.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ahhoz, hogy az ostor használata elfogadható legyen, a lovat meg kell tanítani, hogyan reagáljon a lovas jelzéseire (segítségekre). A lovasnak/oktatónak azt is meg kell értenie, hogy a lovak nem úgy gondolkodnak, mint az emberek, és nem képesek összetett összefüggéseket vonni az események között. Például egyesek úgy érzik, hogy elfogadható egy lovat megbüntetni, mert „tudja, mit akarok tőle – csak makacs”. Ez a hozzáállás azt mutatja, hogy a felvezető túlbecsüli a ló intellektuális képességeit – az ilyen „büntetés” bántalmazás. Ha a ló nem érti, hogy miért használják az ostort, akkor számára az ostorozás csak véletlenszerű (és gyakran kellemetlen) cselekedet a felvezetője vagy lovasa részéről. Ez nem valószínű, hogy kiépíti és szolgálja azt a bizalmi kapcsolatot, amire mindannyiunknak törekednünk kell a lovainkkal.

3) Képes-e a ló arra, amire kérik?

Mérlegelnünk kell, hogy a ló fizikai képessége és edzettségi szintje megfelelő-e ahhoz, amit kérnek tőle? Például képes-e a ló átugrani egy ekkora kerítést? Megfelelő kondícióban van ahhoz, hogy magas szintű díjlovas mozdulatokat hajtson végre, amikor elfáradt az edzés végén? Ha ezekre a kérdésekre a válasz „nem”, akkor semmilyen túlzott segítség nem fogadható el. Továbbá, akárcsak lovasaik, a lovak is követhetnek el valódi hibákat. Ésszerű (vagy hasznos) egy lovat megbüntetni ezért?

4) Elég jó a versenyző/edző?

Elég jól lovagol-e a lovas ahhoz, hogy a ló megértse, mit kérnek tőle? Például, ha a lovas egymásnak ellentmondó segítségeket használ, (pl. zár a csizma és túl erős a kéz a száron) a ló valószínűleg összezavarodik. Hasonlóképpen előfordulhat, hogy a lovas rosszul lovagolja a lovat az akadályhoz, ami megnehezíti a ló ugrását. Az is lehetséges, hogy a ló még nem tart ott a képzésben, hogy megértse a haladóbb szintű feladatokhoz kapcsolódó segítségeket. Ha ez a helyzet, akkor a lovasnak és az edzőnek végig kell gondolnia saját tudását és képességeit, valamint a ló edzésprogramját, szükség szerint módosítva, ahelyett, hogy ostor vagy pálca használatára kerülne sor. A lovaglás összetett jelrendszerek összessége is: ha a ló nem tanulta meg, hogy minden egyéb jelzést hagyjon figyelmen kívül és kizárólag a pálcára reagáljon, akkor ez nem elvárható tőle. A lovasnak mindig tudnia kell, hogyan tanulnak a lovak, az edzést pedig logikusan és fokozatosan kell felépíteni.

EZ IS ÉRDEKELHET

5) Hatékony a pálca használata?

Amikor pálca van nálunk vagy használjuk azt, mérlegeljük, hogy ezt csak megszokásból tesszük vagy a saját megnyugtatásunk miatt. Vagy talán azért, mert mindenki más csinálja? A valóságban mennyire valószínű, hogy az akadály előtt történő elrugaszkodás előtti rálovaglás utolsó néhány lépésben a ló vállának ütése növeli annak esélyét, hogy biztonságosan átugorjon egy akadályon? Ha mégis elugrott a ló, nem lehet, hogy anélkül is ment volna?

6) A pálca javítja a biztonságot?

Azt is mérlegelnünk kell, hogy a pálca használata hogyan befolyásolhatja a ló és a lovas biztonságát. Sokan úgy gondolják, hogy javítja a biztonságot, ha viszünk magunkkal pálcát. Ez a helyzet például akkor fordulhat elő, ha az úton közlekedünk (bár nem tudunk olyan tudományos bizonyítékról, amely ezt alátámasztja vagy cáfolja).

Egy jól megtervezett tanulmányban az Egyesült Királyságban rendezett ugróversenyekkel kapcsolatban azt találták, hogy a pálca használata jelentősen növelte a ló elesésének kockázatát. Ezenkívül minél gyakrabban használták azt a rálovagláskor, annál nagyobb volt a bukás kockázata. Tekintettel arra, hogy a félelem valószínűleg reaktívabbá teszi a lovat, juthatunk-e arra a következtetésre, hogy egy fájdalom okozására is alkalmas eszközzel a kezünkben nagyobb biztonságban vagyunk?

EZ IS ÉRDEKELHET

7) Hogyan viszonyul a nyilvánosság a lovasvilághoz?

Azt is figyelembe kell vennünk, hogy a pálcahasználat milyen hatással van a lovassport „társadalmi működési engedélyére”. Más szóval, maga a pálca hordása vagy használata befolyásolja-e a sport közvélemény általi elfogadását? Sok „lovas” ember azt állítja, hogy az ostor erőteljes használata a lovon szükséges a biztonság, a jobb teljesítmény vagy a hatékony edzés érdekében. Amikor a lovassport társadalmi engedélyét vizsgáljuk, úgy kell gondolkodnunk, mint a közvélemény „nem lovas” tagjai, mert - végső soron - a támogatásuk nélkül a lovassport nem marad fenn.

A Lójóléti Világszervezet támogatja a lovak felelősségteljes részvételét a sportban. Ez magában foglalja a pálca és ostor körültekintő használatát is. Bár régóta szorgalmazzák, hogy a versenyeken ne használják a pálcát „bátorításaként”, nem áll szándékukban betiltani a pálcahasználatot. Ha humánusan alkalmazzák olyan emberek, akik értik, hogyan tanulnak a lovak, ezek a tárgyak hasznos és etikailag elfogadható segédeszközök lehetnek a kiképzésben, amelyek semmivel sem rosszabbak, mint a kézzel adott vagy csizmasegítségek. Vannak azonban olyan emberek, akik bántalmazásnak minősülő módon használják az ostort, ahol a ló valószínűleg jelentős fájdalmat és félelmet fog átélni. Ez veszélyezteti a lovak jólétét és sportágunk társadalmi engedélyét - és ennek kell véget vetni.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?