Itt a hőség újabb áldozata? Ezt a magyar növényt is eintézheti a forróság?

Itt a hőség újabb áldozata? Ezt a magyar növényt is eintézheti a forróság?

agrarszektor.hu
A tavalyinál több mint 10 százalékkal nagyobb termőterületen, 1106 hektáron kezdte meg a mesterséges szárítású Virginia dohány betakarítását a Continental Dohányipari Csoporthoz tartozó DOFER Dohányfermentáló Zrt. Ugyan a munkálatokat több külső tényező - a száraz időjárás, a munkaerőhiány és a növényvédelmi nehézségek - is hátráltatja, a dohányfelvásárlási-alapárban eszközölt 70 százalékos emelés fontos támogatást jelenthet a termelőknek.

A több mint 130 éves sátoraljaújhelyi dohánygyárat birtokló, családi tulajdonban lévő Continental Dohányipari Csoport működése vertikálisan integrált: a csoport tevékenysége a dohánytermesztéstől a dohánytermékek gyártásán át egészen az értékesítésig terjed. A DOFER Dohányfermentáló Zrt., mint a csoport dohánytermesztésért felelős tagja, a magyar dohánytermés mintegy egyharmadát szerződi le és vásárolja fel. Az idei szezonban, az előző évek tendenciáinak megfelelően, a mesterséges szárítású Virginia dohány teszi ki a hazai dohánytermesztés jelentős százalékát: a szerződéses terület országszerte 2448 hektárra bővült, amelynek 45 százaléka, azaz 1106 hektár tartozik a Continental cégcsoporthoz - olvasható a Continental Dohányipari Csoport közleményében.

EZ IS ÉRDEKELHET

A dohánytermesztés folyamata

A dohánytermesztési szezon év elején, a termőterületek szerződtetésével veszi kezdetét. Ezt a palántanevelési-, majd az ültetési időszak követi, jellemzően márciustól május végéig, júniustól pedig megkezdődnek a szántóföldi munkálatok, a dohánynövény ápolása, kapálás, tetejezés, kacsozás, a növényvédelmi munkák és az öntözés. A betakarítási munkák általában, a gazdaságok méretétől, munkaerő kapacitásától függően, szeptember-október hónapokban fejeződnek be.

Néhány ültetvényben a kár mértéke már most elérte a 30-40%-ot. Mindemellett a munkaerőhiány is megoldandó probléma, amely a többi, szintén az év ezen szakaszában jellemző mezőgazdasági munka megjelenésével tovább fokozódhat. A legnagyobb kárt a folyamatos hőség és a termőterületek jelentős részét sújtó aszály okozza, még az öntözött területeken is terméscsökkenést eredményezve. A felvásárlás korai megkezdése július végén, és a gyors kifizetések szintén nagyon fontos támogató feltételek.

EZ IS ÉRDEKELHET

Bízunk benne, hogy augusztus hónap időjárása kedvezően alakul a dohánytermesztés szempontjából. Egyértelmű ugyanakkor, hogy a klímaváltozás hatásai egyre inkább jelentkeznek a termesztés során, a szélsőségesen száraz, szinte trópusi időjárás újra rávilágított az öntözés fontosságára. Ennek fejlesztése, támogatása változatlanul kiemelt feladat. Fontos az iparági szereplők együttműködése, a fenntartható termesztési gyakorlatok, például a jó minőségű gépi betakarítást lehetővé tevő termesztéstechnológia megosztása és oktatása, a fajtaválaszték körültekintő megválasztása és bővítése, a növényvédelmi technológiák fejlesztése és engedélyeztetése közös célunk kell, hogy legyen

- hangsúlyozta Füzi Csaba, a Continental Dohányipari Zrt. vezérigazgatója.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?