Új élelmiszert engedélyeztek az EU-ban: sok ilyen termék jöhet a boltokba

Új élelmiszert engedélyeztek az EU-ban: sok ilyen termék jöhet a boltokba

agrarszektor.hu
A Bizottság (EU) 2024/2090, 2024/2049, 2024/2061 és 2024/2101 végrehajtási rendeletei alapján új élelmiszerek felvételét hagyta jóvá. Ezek az új élelmiszerek az (EU) 2017/2470 végrehajtási rendeletben meghatározott uniós jegyzékbe kerültek be.

Az E. coli K-12 DH1 származékos törzsének felhasználásával előállított lakto-N-fukopentaóz-I és 2'-fukozillaktóz (LNFP-I/2'-FL) keverék forgalomba hozható az Unióban, az alábbi feltételekkel: A Hatóság következtetése alapján, a speciális gyógyászati célra szánt élelmiszerekben felhasznált maximális mennyiségek nem lehetnek magasabbak, mint a 2002/46/EK irányelvben a javasolt felhasználások tekintetében előírt maximális mennyiségek vagy az étrend-kiegészítőkre vonatkozóan javasolt maximális felhasználási szintek, illetve a felhasználási feltételekbe bele kell foglalni az új élelmiszer étrend-kiegészítőkben való felhasználására javasolt, életkor szerinti maximális mennyiségeket - olvasható a NAK oldalán.

EZ IS ÉRDEKELHET
  • A Schizochytrium limacinum (TKD-1) olaj forgalomba hozható az Unióban, az anyatej-helyettesítő tápszerekben és anyatej-kiegészítő tápszerekben való felhasználáshoz.
  • Az Angelica keiskei növény szárából készült lé (ashitabaszárlé) forgalomba hozatható az Unióban, az alábbi feltételekkel:

A Hatóság következtetése alapján, az ashitabaszárlé a javasolt felhasználási feltételek mellett 137 mg/nap értéket meg nem haladó mennyiségben biztonságos a várandós és szoptató nők kivételével a felnőtt népességnek szánt étrend-kiegészítőkben, amely érték a fogyasztók számára kiszerelt terméket tekintve 35 mg/nap-nak felel meg. A 2024. augusztus 20-tól számított ötéves időszakban kizárólag a Japan Bio Science Laboratory (JBSL)-USA, Inc. vállalat jogosult az új élelmiszer Unión belüli forgalomba hozatalára. A Schizochytrium sp. (CABIO-A-2) olaj forgalomba hozható az Unióban, az anyatej-helyettesítő tápszerekben és anyatej-kiegészítő tápszerekben való felhasználáshoz.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?