A rendelet módosítása kitér az új gyártási módszer, a Yarrowia lipolytica nevű élesztőtörzs segítségével, fermentációval előállított rebaudiozid M felhasználásának engedélyezésére, melynek adalékanyag kódja, fermentáció útján nyert szteviol-glikozidok E 960b. Az EFSA értékelése alapján az új típusú rebaudiozid M a javasolt felhasználás és mennyiség mellett nem jelent egészségügyi kockázatot, így az új édesítőszer a meglévő szteviol-glikozidokkal (E 960a, 960c, 960d) azonos élelmiszerekben és azonos mennyiségben használható - írja a NAK.
A Hatóság úgy ítélte meg, hogy ez az előállítási módszer az egyéb szteviol-glikozidokban esetlegesen jelen lévő szennyeződésektől eltérő szennyeződéseket eredményezhet, ezért a rebaudiozid M előállítási eljárása során előállított élelmiszer-adalékanyagra vonatkozóan külön specifikációkra van szükség. A módosított rendelet a 2025.04.23-ai hatályba lépését követően teljes egészében kötelező és közvetlenül alkalmazandó valamennyi tagállamban.