Keresse idén is  kiváló KWS kalászos fajtákat  az előállítóknál!

Keresse idén is kiváló KWS kalászos fajtákat az előállítóknál! (x)

PR
Szántóföldi növénytermesztésünk egyre szélsőségesebb környezeti körülmények között kénytelen működni. Ennek hatása alól a gabonatermesztés sem vonhatja ki magát, mind nagyobb jelentősége van e kihívásoknak leginkább megfelelő, sikeresen termeszthető árpa- és búzafajták kiválasztásának. Ehhez kínál muníciót a Betamag-Trade Kft.

Az idei év fontos újdonsága a KWS CRITERIUM, amellyel a KWS belép egy új szegmensbe, a prémium minőségű búzák piacára. Ezt a korai fajtát magas termőképesség, ugyanakkor kiemelkedő minőség, magas hektolitersúly és esésszám, valamint fehérje- és sikértartalom jellemzi. Alacsony szalmájú, jó állóképességű, megdőlésre nem hajlamos. Kórtani tulajdonságai kedvezőek, a fuzáriumos fertőzésre nem fogékony, ugyanakkor a sárgarozsdával és lisztharmattal szemben erőteljesen ellenálló. Már a bőtermő fajták szegmensébe tartozik az idei év másik újdonsága, a KWS RHUM, amely kiemelkedő terméspotenciállal, egyben magas ezermagtömeggel, valamint közepes-magas sikértartalommal rendelkezik. Alacsony szalmájú, jó állóképességű búza, amely megdőlésre nem hajlamos. Jellemzője a jó bokrosodási képesség, a középkorai kalászhányás, virágzás, valamint érés. Kórtani tulajdonságai kedvezőek, egyetlen fontos betegséggel szemben sem tekinthető fogékonynak, ugyanakkor a vörösrozsdával szemben erőteljesen ellenálló. Az idei évtől érhető el a gabonatermesztők számára a KWS CARUSUM járóbúza, amely ideális megoldást jelenthet a megkésett, akár kukorica vagy cukorrépa betakarítását követő vetésre. Őszi vetésben kiemelkedő mennyiségű, malmi minőségű termésre képes, azonban túlzottan korai vetését kerülni kell. Szalmája magas, ezért az állattenyésztéssel is foglalkozó gabonatermesztők számára lehet jó választás. Kórtani szempontból kiemelkedően jól teljesít, sárga- és vörösrozsdával, valamint lisztharmattal szemben erőteljesen ellenálló, a pirenofórás és szeptóriás levélfoltossággal szemben ellenálló, fuzáriumos fertőzésre nem fogékony.

Az idei év újdonságain túl meg kell említeni a KWS ULTIM, a KWS PEPLUM, a KWS FLEXUM, a KWS SPHERE, valamint a KWS EXTREM fajtákat, amelyek a tavalyi évben kerültek bevezetésre. Köztermesztésük első évének kedvező tapasztalatai miatt várhatóan magasabb igény mutatkozik szaporítóanyaguk iránt, azonban e növekvő igényeket a Betamag-Trade ki tudja elégíteni, vetőmagjuk ugyanis nagyobb mennyiségben került előállításra.

A KWS őszi árpa kínálata hagyományosan erős, abban népszerű, nagy termőképességű fajták szerepelnek. Ezek közül is kiemelkedik a KWS TARDIS, amely 14,2 tonna hektáronkénti szemtermésével jelenleg a világ bizonyítottan legmagasabb termőképességű árpája. Azonban a cég tovább kívánja javítani jelenleg is erős piaci pozícióját, ezért a jövőben új genetikát képviselő fajták érkeznek ajánlatukba. Ilyen a KWS BORRELLY, amely egyesíti a koraiságot a magas termőképességgel és jó minőséggel. Kórtani tulajdonságai kedvezőek, gombabetegségekkel szembeni ellenálló képessége általánosságban jó, a fajta a sárga törpülés vírussal szemben toleráns. Jellemzői között a gyors csírázás és kelés, valamint a jó télállóság is említést érdemel.

A szezon előrehaladtával lehetőség nyílik az előző évben piacra kerülő KWS FEERIS első köztermesztésben töltött évének értékelésére. Az eddig látottak azt mutatják, hogy jól teljesít, méltó követője lesz a kiemelkedő termőképességű KWS ASTAIRE és KWS HIGGINS fajtáknak.

A KWS rozs kínálatába a KWS SERAFINO és KWS TAYO mellé az idei évben egy újgenerációs, csúcsminőséget képviselő hibrid érkezik, a KWS EMPHOR. E robusztus rozs fontos tulajdonsága, hogy száraz termőhelyi viszonyok mellett is kiemelkedő szem- és szalmahozamra képes. Hasznosítása kettős, a szarvasmarhák takarmányozására zöldetetésként, valamint szenázsként, a sertéstenyésztésben a takarmányrepcetúrában pedig szemesként alkalmazható. Kiváló bokrosodási képességű, állománya közepesen magas, kiemelkedő állóképességgel. Kórtani tulajdonságai kedvezőek, a lisztharmattal, a vörösrozsdával, a rinhospóriumos levélfoltossággal, valamint az anyarozzsal szemben egyaránt toleráns.

A KWS elkötelezett amellett, hogy a hazai piacon partnereik mindig a lehető legújabb genetikával bíró fajtákkal dolgozhassanak a kalászos gabonák termesztésekor.

KWS Magyarország Kft., Facebook, YouTube

Címlapkép forrása: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?