Sok élelmiszerben ott van ez a fém: súlyos hatása lehet a szervezetre

Sok élelmiszerben ott van ez a fém: súlyos hatása lehet a szervezetre

agrarszektor.hu
Megjelent a Bizottság (EU) 2024/1987 rendelete (2024. július 30.) az (EU) 2023/915 rendeletnek az egyes élelmiszerekben előforduló nikkel felső határértékei tekintetében történő módosításáról. A Hatóság aktualizált kockázatértékelést fogadott el az élelmiszerekben és az ivóvízben található nikkelre vonatkozóan, amely szerint arra a következtetésre jutott, hogy a nikkel krónikus, illetve akut hatásokat is kiválthat.

Mivel kritikus krónikus hatásként vetélés is felléphet, ezért az emberi egészség magas szintű védelmének biztosítása érdekében felső határértéket kell megállapítani a nikkel élelmiszerekben való előfordulására, amelyre a Hatóság 13 μg/ttkg tolerálható napi bevitelt állapított meg - írja a NAK.

EZ IS ÉRDEKELHET

Tekintettel arra, hogy az ezen rendelet hatálya alá tartozó élelmiszerek némelyike hosszú felhasználhatósági időtartamú vagy hosszú felhasználhatósági idővel rendelkező termékekké dolgozható fel, lehetővé kell tenni, hogy azok az élelmiszerek, amelyeket e rendelet alkalmazásának kezdőnapja előtt jogszerűen hoztak forgalomba, továbbra is forgalomban maradhassanak.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?