Kegyetlen hőség jön: súlyos döntést hozott az országos tisztifőorvos

Kegyetlen hőség jön: súlyos döntést hozott az országos tisztifőorvos

MTI
Másodfokú hőségriasztás lép életbe az ország egész területén vasárnaptól péntek éjfélig - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közös közleményben pénteken. Emlékeztetnek arra is, hogy az egész országban tűzgyújtási tilalom van érvényben, vagyis tilos erdőkben és azok kétszáz méteres körzetében tüzet gyújtani.

Az országos tisztifőorvos a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. előrejelzése alapján rendelte el a másodfokú hőségriasztást augusztus 11-étől, vasárnaptól augusztus 16., péntek éjfélig az ország egész területére. Azt írták: hétvégén és a jövő hét elején ismét erősödik a hőség: a napi átlaghőmérséklet az ország legnagyobb részén 25-27 Celsius-fok lesz, a maximumok 33-38 Celsius-fok között várhatók.

Felhívták a figyelmet, hogy ilyenkor a szív- és a keringési betegséggel élőkön túl bárkinél előfordulhatnak egészségi panaszok. Mindkét szervezet arra kéri az embereket, hogy a nagy melegben fokozottan figyeljenek egymásra, fogyasszanak több folyadékot, pótolni kell az elveszített sót, elektrolitokat (nátriumot kalciumot, káliumot, magnéziumot). Javasolt kerülni a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását, valamint 11 és 15 óra között lehetősség szerint semmiképpen ne tartózkodjanak a tűző napon. Ajánlott a bőr leégése elleni védelem napvédő készítményekkel és megfelelő öltözködéssel.

Kitértek arra, hogy a szabadban végzett intenzív fizikai tevékenység, például munkavégzés vagy hosszantartó sportolás hőgutát okozhat. Ajánlatos naponta több órát légkondicionált, hűtött helyiségben tartózkodni. Ha van légkondicionáló berendezés, azt ne állítsák 27 foknál alacsonyabbra, a készüléket szakaszosan használják az ízületek védelme érdekében - hívják fel a figyelmet.

Kitértek arra, hogy a katasztrófavédelem weboldalán elérhető azon légkondicionált helyek listája, amelyeket bárki igénybe vehet. Akik a hőség ellenére gépjárműbe kényszerülnek, fokozott óvatossággal vezessenek, hiszen a koncentrációt negatívan befolyásolhatja a hőség.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. augusztus 9. 13:29