Nagy bejelentést tettek a magyar görögdinnyéről: ezt jó, ha mindenki tudja

Nagy bejelentést tettek a magyar görögdinnyéről: ezt jó, ha mindenki tudja

agrarszektor.hu
A nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés során 268 forgalmazót és 311 görögdinnyetételt ellenőriztek július második felében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a vármegyei kormányhivatalok zöldség-gyümölcs minőségellenőrei. A dinnyék minőségi szempontból jól szerepeltek a hatósági vizsgálatokon, azonban többször akadt jelölés hiba a forgalmazók részéről. A felügyelők összesen 16 esetben szabtak ki bírságot, több mint 1,5 millió forint értékben, valamint 5,5 tonna terméket vontak ki a forgalomból.

Július 15-31. között országszerte a görögdinnye értékesítésre fókuszáltak a zöldség-gyümölcs minőségellenőrök a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzésen. A vizsgálatok közvetlenül a termelőknél, a kis- és nagykereskedelemben, a piacokon, az útmenti árusítóhelyeken, valamint a Nemzeti Adó-és Vámhivatallal (NAV) közösen mélységi ellenőrzés során történtek - írja közleményében a Nébih. A hatósági felügyelők 268 görögdinnye-forgalmazót kerestek fel, és 311 terméktételt (298 hazai, 13 külföldi) vizsgáltak. Az ellenőrzések tapasztalatai alapján a forgalmazók döntő többsége hazai görögdinnyét kínált, melyek nagy része megfelelt a vonatkozó minőségi szabványoknak, valamint nyomonkövethetőek voltak.

A Nébih kiemelten vizsgálta a Békés vármegyei termelési helyszínt. A hivatal koordinációja mellett került sor olyan helyi őstermelők ellenőrzésére, akik a gyanú szerint csak kereskedtek a dinnyével, de ők maguk valójában nem termesztették. A gyanú több esetben is beigazolódott, és a helyszíni szemlét követően hatósági eljárás indult az őstermelői státusz visszavonása érdekében. A Békés Vármegyei Kormányhivatal és a NAV a határbelépési pontokon vizsgálta a román dinnye behozatalát. Az ún. mélységi ellenőrzések alkalmával nem tapasztaltak szabálysértést.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. augusztus 9. 13:29