Új magyar kutyafajtát jegyeztek be, de ezzel nem mindenki ért egyet

Új magyar kutyafajtát jegyeztek be, de ezzel nem mindenki ért egyet

agrarszektor.hu
A HUKOSZ, a Magyar Ebfajták Szövetsége a Facebookon jelentette be, hogy tizedik magyar kutyafajtaként bejegyezték a sinkát, amelyet az 1. fajtacsoportban, a pásztorkutyák között ismerte el az erre szakosodott nemzetközi szövetség, a WCHSA - írja a Telex. Ugyanakkor a lap a Magyar Pumi Klubtól úgy értesült, hogy a sinkát sem a 9 magyar fajtát fenntartó Magyar Ebtenyésztők Egyesületeinek Szövetsége, sem pedig a Nemzetközi Kinológiai Szövetség (FCI) nem jegyezte be és nem fogadja el önálló fajtaként, aminek számos tudományos és praktikus oka van.

Örömmel jelentjük be, hogy a mai napon új fajtaként elfogadásra került a SINKA. A széles hazai kutyás-szakmai területen partnerünk a Magyar Kutyások Szövetsége, amely révén a fajta a nemzetköziségben is elismerést biztosít a sinkának. A HUKOSZ-MESZ által készített fajtaleírás alapján a HUKOSZ-MESZ és az MKSZ törzskönyvezési állományába került, pásztorok által tenyésztett, kiváló karakterképességű kutyafajta útján ez egy mérföldkő. A WCHSA az 1. fajtacsoportban - pásztorkutyák között ismerte el a fajtát, mint új magyar nemzeti kutyafajtát. Ezzel rögzíteni kívánjuk a pásztorok kezén lévő állományra alapozva a fajta stabil tulajdonságai megtartásának és fejlődésének lehetőségét, gazdagítva ezzel a hazánk tradicionális kinológiai értékeit. A hazai és nemzetközi összefogásban megvalósult fajtásítási program alapján bízunk abban, hogy a fajta eredeti feladatköre megerősödhet, az in-situ pásztorkutyatartás magyar nemzeti hagyományait társadalmi összefogás keretében a jelenleginél sokkal hatékonyabban tudjuk gondozni

- írja a Facebookon a HUKOSZ. A Magyar Pumi Klub tájékoztatása szerint azonban nem jegyezték be és nem fogadják el önálló fajként a sinkát. Eddig kilenc magyar kutyafajtát jegyeztek be: a pulit, a pumit, a mudit, a komondort, a kuvaszt, a magyar agárt, az erdélyi kopót, valamint a rövid- és drótszőrű vizslákat. Hozzájuk csatlakozott most a sinka a HUKOSZ állítása szerint. 

Címlapkép forrása: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. augusztus 9. 13:29