Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.08.15. csütörtök

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.08.15. csütörtök

agrarszektor.hu
Fátyol- és gomolyfelhők mellett napos időben lesz részünk, csak néhol valószínű zápor, zivatar - derül ki az Agrárszektor csütörtöki (2024.08.15.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, csütörtöki (2024.08.15.) napon.

Csütörtök reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, csütörtöki (2024.08.15.) napon.

2024.08.15. csütörtök: Fátyol- és gomolyfelhők mellett napos időben lesz részünk, csak néhol valószínű zápor, zivatar. A légmozgás többnyire gyenge marad, de zivatarok környezetében lehetnek átmenetileg erős, viharos széllökések.

Délutánra 32, 38 fok közé emelkedik a hőmérséklet, ennél nagyobb forróság a Dél-Alföldön várható, ahol néhol 39, 40 fokot is mérhetünk.
Késő este 23 és 30 fok között alakul a hőmérséklet.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Jelenleg fronthatás nem terheli a szervezetünket, de az átlagosnál jóval melegebb idő tartós stresszt gyakorol mindenkire. Különösen a kisgyermekekre és idősekre jelent veszélyt a meleg. Érdemes a szervezetünk terhelését csökkenteni – akár vízparton, de 1-2 óra eltöltése klimatizált helyen is sokat segíthet.

A következő napon várható időjárás

2024.08.16 péntek: Napos időre számíthatunk gomoly- és fátyolfelhőkkel. Néhol előfordulhat zápor, zivatar. Többnyire mérsékelt lesz a légmozgás, de zivatar környékén lehetnek erős vagy viharos lökések. A csúcsérték 33 és 40 fok között alakul.

Friss híreink:

A számok nem hazudnak: egyre kevesebb ilyen földterület van itthon

Sokat drágult az élet Magyarországon az elmúlt években, és ez alól az agrárium sem kivétel. A földárak egyenesen kilőttek, amit jól mutat az is, hogy 2023-ban kétmillió forint fölé emelkedett a szántóföldek hektáronkénti átlagára. Beszédes adat az is, hogy tavaly mintegy 29 százalékkal kevesebb tranzakció keretében 3 százalékkal kisebb termőföld-terület cserélt gazdát, mint 2022-ben. Egy hektár, 2010-ben vásárolt termőföld 2023-ra összességében már átlagosan 3,6-szorosára növelte árát.

Komoly neveket díjaztak: ők lettek az agrárium legjobbjai 2022-ben

2024-ben lesz tizedik éve, hogy az év legfontosabb agráreseményén, a siófoki Portfolio Agrárszektor Konferencián kiosztjuk a Portfolio Agrárdíjakat, amellyel a legsikeresebb és legkiemelkedőbb agrárgazdasági szereplőket díjazzuk. Első alkalommal 2015-ben ítéltünk oda díjakat, ezt követően pedig már minden évben, így 2022-ben is átadtuk őket, akkor kilenc kategóriában választotta ki az év legjobbjait a tíz tagból álló szakmai zsűri. Az idei jubileumi díjkiosztó kapcsán most összegyűjtöttük, kik is nyerték 2022-ben a Portfolio Agrárdíjakat.

Gyakran eszel lecsót? Ezt jobb, ha tudod a magyar paprikáról, paradicsomról

A lecsó szinte elengedhetetlen étele a magyar háztartásoknak, nyáron sokan főznek be nagyobb adaggal és raknak el későbbre is. Habár az utóbbi években folyamatosan emelkedett a paradicsom és a paprika éves átlagára Magyarországon, idén úgy tűnik ez megfordul, hiszen a tavaszi és a nyári árak is csökkentek - tudta meg az Agrárszektor a FruitVeB-től. Kiemelték, az egész Európai Unió, így a hazai piacon is a gyengébb kereslet jellemző idén nyáron, a paradicsom és a paprika árai pedig mostanra elérték a mélypontot, ami még pár hétig augusztusban is tartani fog. Az árak változásában egyébként óriási szerepe van annak, hogy idén a márciustól -júniusig tartó időszakban megnőtt a döntően Spanyolországból származó import mennyisége a megszokotthoz képest az EU-ban, ami túlkínálatot okozott és végül árcsökkenéshez vezetett.

A Pénzcentrumról és a HelloVidékről ajánljuk:

Itt a lista Magyarország sztártelepüléseiről: még a csapból is pénz folyik, dőzsölnek a helyi családok

A 2022-es helyi iparűzési adó (HIPA) bevételek megoszlása jelentős eltéréseket mutat a magyar települések között, hiszen míg a olyan nagyvárosok esetén, mint például Paks városa az egy lakosra jutó HIPA bevétel közel 289 ezer forint volt az atomerőműnek köszönhetően, addig más, kisebb településeken ez az összeg nem éri el az 1 000 forintot sem. Ebből is látszik milyen jelentős bevételt jelent egy önkormányzatnak ez az adó és ezzel érhetőbbé válik a jelenleg Pakson kialakult vitás helyzet is. Az országos adatok azt mutatják, hogy a HIPA bevételek szorosan összefüggenek a települések gazdasági aktivitásával és a vállalkozások jelenlétével, ezért a kisebb települések gyakran alig részesülnek ebből a fontos bevételi forrásból.

Újabb csavar a Dunaferr kálváriájában: megszólalt a szakszervezet, ez vár a dolgozókra

Hiába kapták meg az elmaradt fizetésüket kedden a Dunaferr dolgozói továbbra is nagy a bizonytalanság a közel hetven éve üzemelő kohó jövőjét illetően. Mint, ahogy arról beszámoltunk a gyár dolgozói hétfőn tüntetésbe fogtak, mivel a vállalat dolgozói a múlt péntek esti – törvényileg előírt – határidőig nem kapták meg a júliusi bérüket. Egyes információk szerint bizonyos alkalmazottak esetében már júliusban is késve érkezett meg a júniusi jövedelem. A dolgozók ezért hétfő reggelre demonstrációt szerveztek a Liberty Dunaújváros igazgatósági épülete előtt. A tulajdonos, az indiai hátterű Liberty Steel kedden reggel elkezdte a dolgozóinak az elmaradt bérek kifizetését. Magyar Zoltán, a Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség elnöke ugyanakkor a HelloVidék megkeresésére elmondta, hogy a korábban beígért egyszeri 150 ezer forintnyi bónuszt még mindig nem kapták meg a dolgozók. A szakszervezeti vezető szerint, ha belátható időn belül nem kapják meg a munkavállalók az elmaradt kiegészítést, akkor újabb demonstrációt helyeznek kilátásba.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?