Vetés augusztusban: itt a lista, ezek a zöldségek most is a kertbe kerülhetnek

Vetés augusztusban: itt a lista, ezek a zöldségek most is a kertbe kerülhetnek

agrarszektor.hu
Nyár végén, augusztusban sem kell elbúcsúznunk házikertjeinktől, még ebben az időszakban is vethetünk, ültethetünk újabb növényeket. Az időjárás változékonyabb, előfordulhatnak alacsonyabb és magasabb hőmérsékletek egyaránt, de vannak olyan rövid tenyészidejű növények, melyk kitűnően alkalmazkodtak ehhez. 

Augusztus még remek időszak a magok elvetésére és a palánták ültetésére. Zöldségekből ilyen kerülhetnek a földbe a rövid tenyészidejű levélsaláták, a retek, de a hosszabb tenyészidejű káposztafélék is teret kapnak. A dísznövény- és dugványültetvényekben az augusztus remek alkalom a következő év megtervezésére. A most elvetett egynyári növények tavasszal korai virágzást biztosítanak, míg az augusztusban elvetett kétnyáriak a következő nyárra virágoznak majd. Bár az augusztusi meleg hőmérséklet tökéletesen elősegíti a magok csírázását, a talajvízszint alacsonyabb, így kellő figyelmet kell fordítani a vízellátásra, öntözésre - olvasható a Gardeners World oldalán.

EZ IS ÉRDEKELHET

Zöldségek, amiket még augusztusban ültethetünk

1. Saláta

A saláták általában rövid tenyészidejű levélzöldségek. Szívósabbak, mint amilyennek látszanak, áprilistól júniusig pedig átteleltethetők üvegházban és fóliaházban.

2. Spenót

Az augusztus végén vetett spenót októberben fiatal leveleket hozhat, majd a tél folyamán nyugalmi állapotba kerül, és kora tavasszal friss leveleket vehetünk majd rajta észre. Túléli a kemény fagyokat és nem érzékeny a nagy csapadékmennyiségekre sem. Vessük közvetlenül jól előkészített, termékeny talajba.

3. Rukkola

Az augusztus elején elvetett vad rukkola még a tél előtt friss leveleket hoz, majd márciusig nyugalomban marad, ekkor új növényt nevel. A salátarukkola a legjobb eséllyel akkor éli túl a fagyokat, ha augusztus végén vetik. Télen több levelet hoz, mint a vad rukkola.

4. Báránysaláta

A báránysaláta vagy kukoricasaláta egy ízletes leveles növény, amely egész télen terem. Vessük közvetlenül jól előkészített talajba, és takarjuk le, amikor a hőmérséklet csökkenni kezd. A báránysaláta gyökerei sekélyen gyökereznek, ezért rendszeres öntözést igényel.

5. Tavaszi hagymák

A hagyma nem csírázik jól 20 fok feletti hőmérsékleten, ezért az augusztusi vetésnél ezt fontos szem előtt tartani. A szabadföldbe közvetlenül sorokba vetve, 2 centiméteres talajréteggel fedve, tavasszal finom, vitaminban gazdag hagymákat takaríthatunk be.

EZ IS ÉRDEKELHET

6. Tarlórépa

A tarlórépát a legjobb közvetlenül vetni, majd ritkítani. A magokat takarékosan kell elvetni, mert bár aprók, szinte mindegyik kicsírázhat és a későbbi növekedés gyors. Augusztus végén vagy szeptember elején ritkítsuk meg.

7. Cikória

A cikória februártól szeptemberig vethető, hosszú tenyészidejű, így a téli betakarításhoz már augusztusban elvethető. A magokat magtálcában indítsuk el, majd ültessük ki napos helyre.

8. Káposztafélék

A tavaszi káposztafélék vethetőek közvetlenül a szabadföldbe, vagy beltéren ültetőközegekbe, amelyeket később kiültethetünk, míg az előző hónapokban magról nevelt téli káposztát most kell kiültetni. Érdemes a kártevők ellen hálóval vagy erre a célra készített ketreccel védekezni.

EZ IS ÉRDEKELHET

9. Mángold

A mángold egész tavasszal és nyáron vethető, de augusztus az utolsó lehetőség a téli vetésre. Vessünk közvetlenül, sekélyen.

10. Karalábé

Vessünk karalábét augusztusban, hogy később októberben friss zöldséget szüretelhessünk. A levelek és a megduzzadt szárak egyaránt fogyaszthatók - sülten, párolva vagy nyersen is fogyaszthatóak.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?