Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.08.20. kedd

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.08.20. kedd

agrarszektor.hu
A gomoly- és fátyolfelhők mellett általában sok napsütés várható - derül ki az Agrárszektor keddi (2024.08.20.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, keddi (2024.08.20.) napon.

Kedd reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, keddi (2024.08.20.) napon.

2024.08.20. kedd: A gomoly- és fátyolfelhők mellett általában sok napsütés várható. Délelőtt is kialakulhatnak záporok, zivatarok, de nagyobb számban majd délután alakulhat ki elsősorban az ország északnyugati, nyugati felén - akár több hullámban - zápor, zivatar. Az intenzívebb cellákat elsődlegesen felhőszakadás, de jégeső is kísérheti. Az északi, északkeleti szél a Dunántúlon és az északkeleti harmadban több helyen élénk, néhol erős lesz, zivatarok környezetében is átmenetileg megerősödhet, viharossá fokozódhat a légmozgás.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 28 és 37 fok között valószínű, délkeleten lesz a legmelegebb.
Késő estére 23 és 29 fok közé csökken a hőmérséklet.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Számottevő fronthatás ugyan nem terheli a szervezetünket, de a meleg, fülledt, párás idő tartós stresszt gyakorol mindenkire, különösen a kisgyermekekre és idősekre jelent veszélyt.

A következő napon várható időjárás

2024.08.21 szerda: A gomoly- és fátyolfelhők mellett sok napsütés várható. Elszórtan fordulhat elő zápor, zivatar. Az északi, északnyugati szelet sokfelé élénk, az Észak-Dunántúlon, a főváros környékén a Borsodban erős, zivatar térségében viharos lökések kísérik. Délutánra 28 és 36 fok közé emelkedik a hőmérséklet.

Friss híreink:

Tuti megoldás a drága növényvédők helyett: sokan ezt használják a kertben

Bár a növényvédelem kapcsán elsősorban a növényvédőszeres permetezés jut eszünkbe, a kórokozók és kártevők elleni küzdelem számos más módszerrel is történhet. Az agrotechnikai munkák helyes szervezésével, a munkafolyamatok megfelelő időben és sorrendben történő elvégzésével is sokat tehetünk növényeink egészségéért úgy, hogy a vegyi védekezés még szóba sem került.

Itt a gyorsétel-forradalom: ezt eszi a városi ember

A városi életstílus gyors ütemű változásai jelentős hatással vannak a táplálkozási szokásokra is. Az emberek életritmusa felgyorsult, ami a hagyományos otthoni főzés háttérbe szorulásával és a kényelmi ételek fogyasztásának növekedésével jár együtt. A modern társadalomban az élelmiszer-fogyasztás egyre inkább az egyszerűségre és gyorsaságra épül, amit a gyorsfagyasztott, kész és félkész élelmiszerek, az ételrendelés, valamint a street food és gyorséttermek népszerűsége is tükröz. Időközben azonban a fogyasztók elvárásai is megváltoztak, vagyis a jelentős piaci növekedéssel párhuzamosan átalakul a termékkínálat is.

Rengeteg ilyen hagyma van a magyar boltokban: tele lehet velük minden

A vöröshagyma a magyar konyha elengedhetetlen alapanyaga, a makói hagyma pedig mondhatni, világhírű, ám szépen lassan eltűnni látszik. Az elmúlt 4-5 évben stabil volt a termelésünk, az előző évben 70 ezer tonna körül alakult, az exportunk viszont nem jelentős, hiszen általában évi 1-2 ezer tonna között alakul. Ami az importot illeti, itt már jelentősen nagyobbak a számok: három éve még meghaladta a 20 ezer tonnát, azóta viszont folyamatosan csökken, de még így is 15 ezer tonna közelében van. Ennek csaknem negyede Hollandiából érkezett a tavalyi évben, de Ausztria is régóta fontos partnerünk, és Spanyolországból, Olaszországból is sokat importálunk. Hogy mi lesz a makói hagyma és en bloc hazai hagymatermesztés sorsa, annak jártunk utána.

A Pénzcentrumról és a HelloVidékről ajánljuk:

Érik az újabb kenyérkatasztrófa: mi lesz most a magyarok legalapvetőbb élelmiszerével?

A Pénzcentrum által havi rendszerességgel megírt úgynevezett zsemleindex ehavi kiadásának egyik nagy meglepetése volt, hogy hosszú stagnálást követően hirtelen igen jelentősen, közel 50 százalékkal ugrott meg a lisztnek az ára. Ezzel szemben a sütőipari termékek árai, mint például a fehér és barna kenyér, zsemle vagy éppen a kakaós csiga egyelőre nem változtak. De mi várható a későbbiekben? Okozhat-e jelentős kenyérdrágulást a liszt árának ilyen gyors és nagyarányú megemelkedése? Nos, 50 százalékos áremelkedésre semmiképp sem kell számítani, ám egy ilyen fontos alapanyag ilyen mértékű drágulása már igen valószínű, hogy előbb-utóbb megjelenik a végtermékek áraiban is.

Sokan nem sejtik, hogyan készül a szezon csemegéje: megszereztük az aszalt szilva "ősi" receptjét

A szilva aszalása otthon nemcsak egyszerű, hanem gazdaságos módja is annak, hogy egészséges nassolnivalót készítsünk. Csak némi türelemre van szükség, de a végeredmény garantáltan egy finom és tápláló csemege lesz. Most érdemes belevágni, hiszen idén végre az ország nem egy pontján bőséggel terem még ez a szuper gyümölcs! Mutatjuk hát, hogyan állj neki, de hozzuk azt is, milyen aszalási módszerek vannak, és milyen készüléket kell beszerezni hozzá!

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?