Kemény szavak: teljesen át kell gondolni a szántóföldi termelést

Kemény szavak: teljesen át kell gondolni a szántóföldi termelést

Új egyensúlyi állapotot kell kialakítani a hazai szántóföldi növénytermesztésben, mert mára világosan látható, hogy a korábbi gyakorlat nem hoz eredményt számos térségben – mondta el Petőházi Tamás, a GOSZ elnöke az Agrárszektornak. Szerinte az idei, siófoki Agrárszektor konferencia arról fog szólni, hogy a szakma számba veszi a jövő lehetőségeit és az új világban mindenkinek igyekeznie kell megtalálnia a helyét.

Azt gondolom, hogy nagyon nagy jóindulattal lehet közepesnek mondani az idei évet a szántóföldi növénytermesztést illetően az eddigiek alapján

- mondta el az Agrárszektornak Petőházi Tamás. A Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke hozzátette: a gyengébb terméseredmények, a gyengébb árak jellemzik a szezont még akkor is, ha most van egy kisebb mértékű drágulás.

Bízunk abban, hogy az ősz folyamán változnak a jelenlegi kondíciók, és fölfelé fognak elmozdulni az árak, és év végén azt mondhatom, hogy a vállalkozásaink egy szerény nyereséggel tudják zárni az évet. Ehhez azonban pozitív változásra van szükség az árakban.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ami eddig volt, az nem megy tovább

Az elnök szerint ennek megfelelően a korábban viszonylag zökkenőmentesen dolgozó szántóföldi alágazatban új kérdésekre kell válaszokat találni. Mint fogalmazott:

Mindenki, az egész agrárium kiútkeresésben gondolkodik. Egy új egyensúlyt kell kialakítani a szántóföldi növénytermesztésben, mert ami volt régen, arról már látszik, hogy nem fenntartható. Ha minden második évben jön egy ilyen másfél-két hónapos hőhullám, akkor amit eddig csináltunk, azt már nem lehet tovább folytatni. Azt gondolom, az a következő évek nagy feladata, hogy mindenki megtalálja ebben az új világban a helyét.

Petőházi Tamás szerint ennek során meg kell tervezni, hogy az egyes növényeknek mennyi lesz a vetésterülete, meg kell találni egy optimális egyensúlyt, át kell gondolni, hogy az egyes területeken mit lehet termeszteni.

EZ IS ÉRDEKELHET

Van, ahol már nem érdemes kukoricát termelni

Az elnök szerint az újratervezés érinti az őszi kalászosokat is: el kell gondolkodni, hogy milyen tenyészidő felé kell elmenni, hiszen jelenleg úgy tűnik, hogy a korai, extra korai fajták termesztése a legkevésbé kockázatos, ezek ugyanis beérnek a nagy nyári melegek idejére.

Siófokon újra kell tervezni a dolgokat

Adódna a cirok, mint a kukoricát helyettesítő növény, de az elnök szerint az átállás nem olyan egyszerű, mint elsőre látszik. Bár elismerte a cirok jó tulajdonságait, a termelők számára szerinte riasztó az, hogy a májusban esedékes vetésére sok helyen már jelentősen ki van száradva a talaj, nem mernek vetni. Meg kell tehát találni azokat a fajtákat, amelyek inkább április második felében vethetők.

Az elnök úgy véli, a klímaváltozás hatásai ma már egyértelműen nagyon komoly kihívást jelentenek a termelőknek, az idei időjárás és a korai vegetációs fázisok ezt most is jelzik, ahogy az aszálykárok is.

Mára egyértelmű, hogy úgy egyensúlyi állapotot kell kialakítani a szántóföldi növénytermesztésben, a Siófokon megrendezendő Agrárszektor konferencián ennek az újratervezésnek a lehetőségeiről is beszélnünk kell

- hangsúlyozta az elnök, aki szerint már nem alternatívákat jelentenek a kevésbé elterjedt növények és megoldások, hanem egyes térségekben egyre inkább az egyetlen lehetőséget a művelésre.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?