Te is fával fűtesz otthon? Vigyázz, erre jobb, ha figyelsz 2024-ben

Te is fával fűtesz otthon? Vigyázz, erre jobb, ha figyelsz 2024-ben

agrarszektor.hu
Egyre jobban spórolnak a tűzifával a magyarok. Mivel a tél gyenge volt, sokaknak maradt valamennyi tüzelőjük az előző évről, így a korábbiakkal ellentétben még nem indult be idén a tűzifavásárlási szezon. És bár folyamatosan szűkülnek a csalók mozgástere a magyar hirdetési portálokon, még mindig rendkívül sokan próbálnak ügyeskedni a tűzifával.

A somogyi kereskedők szerint a vásárlók egyre jobban spórolnak a tűzifával. Emellett még mindig vannak olyan csalók, akik olyan fát árulnak, aminek minimális a fűtőértéke, mégis keményfaként próbálják eladni a vevőknek. Erről Meiszterics László, az egyik kaposvári családi vállalkozás tagja számolt be, aki szerint a vevők az ilyen átverések alkalmával több tízezer forintot is bukhatnak - írta meg a Sonline.hu. A szakember szerint ugyanakkor van jó pár olyan tanács, amelyet hasznos lehet megfogadni. Például nem érdemes olyan árustól rendelni, aki csak a mobiltelefonszámát adja meg. Tanácsos azokat a vállalkozásokat megkeresni, amelyeknek van telephelyük, leinformálhatóak és számlát adnak. Az ingyenes kiszállítás, pláne messzebbre elgondolkodtató lehet. 

Az egyik trükk, hogy az árus este szállítja ki a fát, így a megrendelő csak reggel szembesül azzal, hogy száraz akác helyett égert kapott. Azok az árusok, akik megbuknak, akár egymillió forint bírságot is fizethetnek. A hatóság rendszeresen folytat ellenőrzéseket, vállalkozásunkat tavaly kétszer is vizsgálták, ám mivel egyesek könnyű pénzkereseti lehetőségnek tartják a fakereskedelmet, ezért szerintem mindig lesznek ügyeskedők

- közölte Meiszterics László.

Sokan még kivárnak a tűzifa vásárlásával

A szakember szerint a nagy melegnek köszönhetően később indul a tűzifavásárlási szezon, ráadásul mivel gyenge volt a tavalyi tél, sokaknak maradt tüzelője. Korábban május végétől már volt kereslet a fára, most a vevők egy része inkább kivár.  A kaposvári vállalkozásnál felhalmozott készlet nagyjából szeptember végéig elegendő, utána a szerződött partnerüktől szállítanak fát. Egy láda, azaz 0,75 köbméter akác, tölgy vagy gyertyán hasogatva, darabolva 35 ezer forint. Meiszterics László szerint a következő fizetésnél, illetve nyugdíjnál várhatóan meg fog nőni a forgalmuk, ám érezhető, hogy sokan spórolnak. Van, aki nem az egész házat fűti ki télen, hanem csak a konyhát, s azt a helyiséget, ahol tévét néznek, illetve a hálót.

A Sefag Zrt. júliusban meghirdetett tűzifaakciójának köszönhetően a lakossági vásárlás élénkülése tapasztalható, különösen a Kaposvár, illetve a Balaton környéki erdészeteknél. Kovácsné Kiss Zita, a vállalkozás kommunikációs referense elmondta, hogy náluk elsősorban a kemény lombos fafajok, a tölgy, cser, bükk, gyertyán és akác keresett. 

Az idei év során társaságunk valamennyi erdészeténél csökkentettük árainkat, mind a darabolt kályhakész, mind a hengeres tűzifa, illetve a szállítási díjak tekintetében is

- mondta el Kovácsné Kiss Zita.

A szakember azt is elmondta, hogy az akciók jelenleg is tartanak. Ez is arra ösztönzi a lakosságot, hogy lehetőség szerint mielőbb szerezzék be a tüzelőt, s ne hagyják ezt az utolsó pillanatra, hogy a fának legyen ideje kiszáradni a fűtési szezonig.

Még mindig vannak olyanok, akik seftelni próbálnak a tűzifával

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerint a hazai hirdetési portálokon beszűkült a csalók mozgástere, de még így is akadnak tűzifával seftelők. A legnagyobb hazai hirdetési portálok üzemeltetőivel a hatóság szoros együttműködést alakított ki, így már hatékonyan szűrik ki a jogszerűtlen hirdetéseket. Ugyanez azonban korántsem mondható el a közösségi médiában megjelenő hirdetésekről. A csalók érzékelték, hogy a hazai hirdetési portálokon beszűkült a mozgásterük, ezért egyre nagyobb számban térnek át például a Facebookra.

Fontos tudni, hogy a szállítási költségek nagyon magasak, így azok a hirdetések, amelyekben nem egy konkrétan lehatárolt területre, hanem az egész országra vagy teljes országrészekre kínálnak tűzifát eladásra, eleve gyanúsak. A Nébih azt javasolta, hogy a következő kérdéseket mindenképpen érdemes feltenni az eladónak telefonos tűzifarendelés esetén: bejelentkezett a Nébih hatósági nyilvántartásába tűzifa-kereskedőként vagy erdőgazdálkodóként? Ha igen, milyen azonosító számot kapott, s ennek megfelelően, mi az erdőgazdálkodói kódja vagy az EUTR technikai azonosítószáma? Azt is érdemes megkérdezni, hogy kinek a nevében adták fel a hirdetést, illetve ha esetleg reklamáció lenne, akkor a vásárló kit kereshet, milyen címen, telefonszámon? 

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?