Újabb oltási kampány indul Európában: mutatjuk a részleteket

Újabb oltási kampány indul Európában: mutatjuk a részleteket

agrarszektor.hu
Franciaország októberben második alkalommal indít oltási kampányt a madárinfluenza ellen a tenyésztett kacsák körében a tavalyi sikeres első program után - közölte Marc Fesneau francia mezőgazdasági miniszter. A madárinfluenzának nevezett betegséget a múlt héten mutatták ki először január óta egy franciaországi baromfifarmon, még az őszi és téli szezonális csúcs előtt.

A madárinfluenza halálos lehet a baromfira nézve, és az elmúlt években világszerte pusztított a gazdaságok állományaiban. A madarakon kívüli terjedésnek is vannak bizonyítékai, többek között az Egyesült Államokban a tejelő tehenek és a mezőgazdasági dolgozók között. A francia mezőgazdasági miniszter szerint azért is indítják újra a nagyszabású oltási kampányt, mert az már bizonyította hatékonyságát - írta meg a Reuters. A hatóságok közel 68 millió vakcinát rendeltek a francia Ceva Sante Animale és a német Boehringer Ingelheim cégtől a közelgő kampányhoz, miután tavaly mintegy 50 millió kacsát oltottak be - derült ki a mezőgazdasági minisztérium közleményéből.

A második oltási program költségei hasonlóak lesznek a tavaly befektetett mintegy 100 millió euróhoz, és 70%-ban a kormány finanszírozza majd. Ez kevesebb, mint a tavalyi 85%-os kormányzati hozzájárulás, és azt a célt tükrözi, hogy a költségeket fokozatosan a baromfiágazat felé tereljék

- mondta el Marc Fesneau.

Franciaország két másik állatállományt érintő vírus - a kéknyelv-betegség és a járványos vérzéses állatbetegség (EHD) - megfékezésére is tervez vakcinázási kampányokat. A hatóságok több millió adag kéknyelv-betegség elleni vakcinát biztosítanak ingyenesen a juh- és szarvasmarhatelepeknek, miután a betegség új változata, amely a kérődzők számára halálos lehet, Észak-Európából terjedt el. Augusztus 14-ig 41 kéknyelvbetegség-járványt észleltek Északkelet-Franciaországban - közölte a minisztérium. Az oltási kampány a múlt héten kezdődött. Az EHD-re, amely az év elején a francia gazdák tiltakozásának egyik oka volt, hamarosan rendelkezésre áll egy vakcina - mondta el a tárcavezető. A betegség továbbra is terjed a szarvasmarhák között Délnyugat-Franciaországban, ahol több ezer esetet észleltek.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?