Búcsúzhatunk ettől a gyümölcstől? Teljesen eltűnhet sokak kedvence?

Búcsúzhatunk ettől a gyümölcstől? Teljesen eltűnhet sokak kedvence?

agrarszektor.hu
Napjainban ismét felütötte fejét a régebben már komoly gondokat okozó banánbetegség. A tudósok figyelmeztettek, hogy akár a gyümölcs teljes készletét kipusztíthatja a fertőzés, azonban ha jobban megismerjuk a kórokozó mehanizmusát és megszütetjük a monokultúrákat, akkor sikerülhet megállítani a terjedését.

Az 1950-es és 1960-as években jelentős gondot okozott a globális banántermelésben a fuzáriumos hervadásnak nevezett betegség, amely az elmúlt időszakban ismét felütötte a fejét. A tudósok régóta figyelmeztetnek, ugyanis elmondásuk szerint a kórokozó akár a gyümölcs teljes készletét kipusztíthatja.  A szakértőknek az évek során sikerült megvizsgálni a kórokozó genetikai felépítését, amely áttörést jelenthet a Nature Microbiology folyóiratban megjelent tanulmány szerint. A Massachusetts Amherst Egyetem kutatói azt találták, hogy a fuzáriumos hervadás domináns fajtája nem ugyanaz, mint ami évtizedekkel ezelőtt veszélyeztette a Gros Michel banánt. Napjainkban ennek helyét a Cavendish vette át, ami nitrogén-monoxiddal pusztító kórokozó - olvasható a 24.hu oldalán.

EZ IS ÉRDEKELHET

A kutatók szerint a nitrogén-monoxid génjeinek kiiktatásával meg lehetne állítani a betegséget. Ez egy rendkívül pusztító betegség, és fertőzés esetén a banántermesztőknek el kell hagyniuk a szennyezett területet. A kórokozó mechanizmusának megismerése esélyt adhat a probléma megoldására. A tudósok arra is felhívják a figyelmet, hogy a terjedés okát is meg kellene szüntetni, ezért pedig javarészt a monokultúrás ültetvények a felelősek.  

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?