Ez komoly? Hihetetlen, mennyibe kerül a zeller ezeken a piacokon

Ez komoly? Hihetetlen, mennyibe kerül a zeller ezeken a piacokon

agrarszektor.hu
Továbbra is magas a zeller ára a lengyel nagybani piacokon. Az előző években megszokott csökkenő ártrend megtorpant, és csak az időjárási viszonyok normalizálódását követően folytatódhat a szezonális áresés.

Lengyelországban a zeller nagybani piaci ára még mindig magasabb, mint az előző években. Augusztus elején a bővülő kínálatnak megfelelően az átlagár csökkenni kezdett, azonban ez a folyamat csakhamar megtorpant, és egy felfelé irányuló korrekció következett be. Ennek következményeként a zeller nagykereskedelmi átlagára jelenleg 4 PLN/kg (370 Ft/kg) körül alakul - írta meg a FruitVeB.

Ez az árnövekedés meglehetősen szokatlan jelenség a szezon ezen szakaszában, és a nagy kérdés, hogy folytatódik-e, mivel kétségtelen, hogy ellátási problémák okozzák: a Központi Statisztikai Hivatal (GUS) előrejelzései szerint az idei lengyel termésmennyiség 101 ezer tonnára tehető, ami 4,7%-kal kisebb az előző évihez képest, és 8,9%-kal kisebb a 2022. évi termésnél. 

A jelenlegi ellátási problémák és az ilyen magas árak a kedvezőtlen nyári időjárás következményei. Valószínűnek tűnik, hogy ha az időjárás normalizálódik, a csökkenő ártrend gyorsan visszatér, bár az átlagárak valószínűleg így is a sokéves átlag felett maradnak.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?