2024. augusztus 22. csütörtök Menyhért, Mirjam
Kiderült, jön-e nagy eső a következő 8 napban: itt a friss előrejelzés

Kiderült, jön-e nagy eső a következő 8 napban: itt a friss előrejelzés

agrarszektor.hu
Az elmúlt egy hétben többször, többfelé voltak záporok, az ezekből lehulló csapadék azonban csak az északi országrészben enyhítette számottevően a hetek óta tartó szárazságot, az Alföldön és a Dunántúl délkeleti tájain továbbra is súlyos vagy nagyfokú aszály tapasztalható. A folytatásban ez a helyzet csak fokozódni fog, az előttünk álló nyolc-tíz napban nem várható számottevő csapadék, és a mai átmeneti enyhülést követően visszatér a kánikula is.

A múlthéten többnyire fülledt meleg volt az idő hazánkban, többször, többfelé kialakuló záporokkal, zivatarokkal. A lehullott  csapadék mennyiségében nagy területi különbségek voltak jellemzőek, a leggyakrabban Budapest térségében esett, de felhőszakadások kisebb-nagyobb foltokban máshol is előfordultak - derült ki a HungaroMet Zrt. legfrissebb agrometeorológiai jelentéséből. A Dunántúl északi, északkeleti tájain valamint az Északi középhegység nyugati felén nagy területen 20-60 mm közötti mennyiség esett, de az Alföldön és a Dunántúlon is többfelé mérhettünk 5-15 mm-t, ugyanakkor az Alföld északkeleti és déli tájai szinte teljesen szárazon maradtak. Az elmúlt 30 nap csapadékösszege országszerte elmarad a sokéves átlagtól, a hiány jellemzően 30-60 mm közötti, ami azt jelenti, hogy az ilyenkor szokásos csapadékmennyiségnek nagy területen csak a töredéke hullott le.

A talaj felső része az elmúlt egy hét záporai által alaposan átnedvesedett, és akár a középső talajrétegbe is jutott a nedvességből, a fél méternél mélyebb talajréteg azonban még mindig országszerte kritikusan száraz. Az Alföldön és a Dunántúl délkeleti részén nagy területen a 30%-t sem éri el a felső egy méteres talajréteg nedvességtartalma, a telítettséghez képesti vízhiány pedig meghaladja a 150 mm-t. Súlyos vagy nagyfokú aszály hazánk területének mintegy 60%-án tapasztalható.

A hőmérséklet az elmúlt napokban is 3-6 fokkal magasabban alakult az ilyenkor szokásosnál. A hét első felében a Dunántúl északi és nyugati tájain volt kevésbé meleg ezeken a részeken 30 fok alatti csúcsértékeket mérhettünk, míg máshol jellemzően 32-37 fokig melegedett a levegő. Éjszakánként is csak 20 fok környékére mérséklődött a meleg, illetve egy szerdán átvonult hidegfront hatására csütörtök hajnalban kissé felfrissült a levegő.

A vegetáció körülbelül három héttel előrébb jár a fejlődésben a szokásosnál, amihez a szántóföldi kultúráknál még az aszály is hozzátesz a kényszerérés miatt. A napraforgó és a kukorica állományok a növényszáradás fenológiai fázisában járnak .A legfrissebb műholdas mérések alapján az NDVI index növényspecifikus éves menetében a 2022-es rendkívüli aszálynál sokkal jobb a helyzet, de az ideálistól nagyon messze vannak az állományok. Az évi maximális zöld tömegben is elmarad az idei év az optimálistól, és főleg a kukoricánál látványosan hamarabb kezdődött a növényszáradás. A virágzás és a szemképződés fázisában sajnos még az átlagos csapadékmennyiség sem hullott le, a tartós aszály és hőség miatt az öntözés nélküli állományokban igen gyenge termésátlagok várhatók, és ezen a legtöbb táblában már az elmúlt egy hét záporai sem segítettek.

A következő nyolc-tíz napban anticiklon alakítja időjárásunkat, ebből adódóan napos, száraz, meleg időre van kilátás. A hét végéig csapadékre egyáltalán nincs esély, és egy-egy zápor kialakulásának valószínűsége a jövő héten is elég alacsony marad. A talajok tovább száradnak, az aszály területi kiterjedése és mértéke pedig nőni fog. A hőmérséklet csúcsértéke már pénteken meghaladja a 30, a hétvégén nagy területen a 35 fokot, majd hétfőtől néhány fokkal visszaesnek a maximum értékek. Éjszakánként pénteken és szombaton 15 fok köré hűl le a levegő, majd a jövő hét első felében a minimum értékek is 20 fok körül alakulnak.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?