Ezt a jelentést sokaknak be kell adnia itthon: vigyázz, te is köztük lehetsz

Ezt a jelentést sokaknak be kell adnia itthon: vigyázz, te is köztük lehetsz

agrarszektor.hu
Főszabály szerint minden VP-s beruházási támogatási esetén a pályázatból beszerzett eszközöket, létesítményt, valamint a projekt közvetlen céljaihoz kapcsolódó szolgáltatásokat (pl. precíziós szolgáltatások) rendeltetés szerint kell használni a fenntartási időszakban. A projekt tárgya csak az IH előzetes jóváhagyásával idegeníthető el vagy adható bérbe. Ügyeljünk arra, hogy jótállás alapján történik csere, amortizáció, lopás, működésképtelenné, használhatatlanná válás, akkor azt a Kincstár által rendszeresített formanyomtatványon be kell jelenteni, majd önerőből lecserélni.

Előfordulhat olyan eset, hogy a fenntartási kötelezettség a fennálló veszélyhelyzet miatt nem teljesül, ekkor az eseményről a fenntartási időszakot érintő változás bejelentést kell tenni. Természetesen részletesen be kell mutatni, hogy a veszélyhelyzet mennyiben érintette az adott projektre vonatkozóan előírt, vállalt kötelezettség teljesítését, milyen ok-okozati összefüggésben hiúsította/hiúsítja meg valamely kötelezettségvállalás teljesítését. A változás bejelentésben dátum szerint fel kell tüntetni a kötelezettség teljesítéséből kieső időt, továbbá azt is, hogy a kedvezményezett mikortól tud újra megfelelni a kötelezettségvállalásának - írja a NAK.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ha a kedvezményezettnek továbbfoglalkoztatási (foglalkoztatotti létszám fenntartási) kötelezettsége áll fenn, akkor a projekt befejezését követően a záró projekt fenntartási jelentésben a kötelezettség teljesítéséről be kell számolnia az IH felé. Az adatszolgáltatás keretében megadott létszám adatokat megfelelően alá kell támasztani, ezért csatolni szükséges a számítás alapját képező alapnyilvántartásokat (foglalkoztatotti létszámra vonatkozó nyilvántartás, jelenléti ívek, munkaszerződések, munkaköri leírások), kapcsolódó bevallásokat és más igazoló dokumentumokat (mérlegbeszámoló, SZJA bevallás, társasági adóbevallás, '08M bevallások, munkaügy-statisztikai adatszolgáltatás/jelentés).

A záró projekt fenntartási jelentést a fenntartási időszakot követően kell beadni, elektronikus úton az alátámasztó dokumentumok csatolásával. A jelentés elfogadásáról a kedvezményezett ügyfélkapun keresztül kap tájékoztatást. Az adatszolgáltatás benyújtására vonatkozó részletekről a 45/2024 (VII.19.) -es számú Kincstári közleményben lehet olvasni.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. augusztus 23. 13:28