Nagy a baj: újabb térségben bukkant fel a gyilkos kór

Nagy a baj: újabb térségben bukkant fel a gyilkos kór

agrarszektor.hu
Megjelent az afrikai sertéspestis (ASP) egy kis német sertéstelepen, a Rajna-vidék-Pfalz tartományban. A hatóságok közlése szerint ez az első eset, hogy a vírust kimutatták volna ebben a tartományban. Idén nyáron már három német tartomány vaddisznóiban is igazolást nyert a vírus jelenléte.

Újabb német tartományban bukkant fel az afrikai sertéspestis. A vírust augusztus 15-én mutatták ki egy 13 állatot tartó gazdaságban Bad Dürksheim város közelében, Rajna-vidék-Pfalz tartományban. Az új észlelést a németországi Friedrich-Loeffler-Institut referencialaboratórium is megerősítette - írta meg a Pig Progress. Ez már a kilencedik nyugat-németországi gazdaság, amely idén nyáron fertőződött meg. Amióta a vírus vaddisznókban megjelent ezen a Frankfurt am Main melletti területen, a vírus elterjedt a vaddisznóállományban, és mostanra 151 vaddisznót és 9 gazdaságot fertőzött meg, amelyek közül 8 Hessen tartományban található, összesen 3976 sertéssel a helyszínen.

Az Állategészségügyi Világszervezet (WOAH) frissített adatai szerint Hessen tartományban, Trebur város közelében található legnagyobb gazdaságban 2419 állatot tartottak. A WOAH korábbi jelentése még alig 1000 sertésről szólt, de a pontos adatok gyakran csak lassan szivárognak át a nemzetközi szervezethez. Az állami jelentések és a helyi média azonnal 2000 sertésről beszélt.

A környező országokban is jelen van az ASP

A szomszédos Lengyelországban eközben a fertőzött sertéstelepek száma is folyamatosan növekszik. Jelenleg az ország egész területéről 37 sertéstartó gazdaság jelentett fertőzést, köztük az első kettő Kujavia-Pomeránia tartományban, az ország szívében, Bydgoszcz városától mintegy 30 kilométerre északkeletre. E hétig ott még soha nem találtak ASP-vel fertőzött sertésfarmot. Mindkét esetben a gazdaság mérete viszonylag kicsi volt, 37, illetve 127 állatot tartottak a helyszínen.

Valamivel délebbre, Olaszországban továbbra is nehéz a helyzet. Különösen az ország északi részén, a nagyvárosok, Milánó és Genova környékén növekszik az a terület, ahol fertőzött vaddisznókat találnak. A WOAH legutóbbi frissítése szerint csak ezen a területen 2246 fertőzött vaddisznót igazoltak. Csak ezen a nyáron ezen a területen 12 gazdaság jelentett fertőzést; az egyik legutóbbi kitörés Novara tartományban, Milánótól nyugatra történt. Az afrikai sertéspestis II. genotípusa az elmúlt években 4 másik olaszországi övezetben is megjelent: Rómában, Calabriában, Campaniában és Szardínián. Úgy tűnik, hogy ebben a 4 övezetben viszonylag nyugodt a helyzet.

2023 nyarán Horvátországban is kitört a sertéspestis-járvány, és október-november tájékán már az ország hazánkkal határos területein is megjelent a betegség. Emiatt a magyar hatóságok hetekig készültségben voltak, a térség állattartói pedig rettegtek, megjelenik-e nálunk is a fertőzés. Erre végül azonban nem került sor. Horvátországban egyébként a kormány a járvány megfékezését célzó intézkedései ellen a gazdák több napos tüntetéseket tartottak az év végén.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?