Terjed a gyilkos kór a németeknél: szigorításról döntöttek a franciák

Terjed a gyilkos kór a németeknél: szigorításról döntöttek a franciák

agrarszektor.hu
Franciaország fokozta az afrikai sertéspestis (ASP) miatti mefigyelést a német határ egy részén, mivel a betegség továbbra is terjed a vaddisznók között Európa nagy részén - közölte a mezőgazdasági minisztérium kedden. A betegség Franciaországba való esetleges bejutása ugyanis katasztrofális hatással lenne az ország sertéstenyésztésére és húsiparára.

Fokozza a sertéspestis miatti megfigyelést Franciaország a német határokon. Erre a lépésre azért kerül sor, mert egyre nagyobb az aggodalom a betegség Franciaországba való esetleges behurcolása miatt, amely pusztító hatással lehet az ország sertéstenyésztő iparára, és potenciálisan megzavarhatja az élelmiszer-ellátási láncokat - írta meg a Reuters. Tekintettel arra, hogy a közelmúltban a németországi vaddisznóállományokban egyre több esetben mutatták ki a fertőzés jelenlétét, a francia mezőgazdasági minisztérium közleményben jelezte, hogy fokozza a megfigyelést Bas-Rhin és Moselle megyékben, amelyek az ország két északkeleti, Németországgal határos területei.

Az emberre ártalmatlan, de a sertésekre halálos vírus az elmúlt években nyugat felé terjedt Európában, és Franciaország közelében, Belgiumban és Olaszországban is észleltek eseteket. A betegség Németországban való elterjedése felborította az ország nagy sertéságazatát, és számos tengerentúli ország tilalmat rendelt el. Az ASP kitörése az elmúlt években ázsiai országokat is érintett, hatalmas veszteségeket okozva a sertésállományoknak Kínában és Vietnamban.

Óriási figyelem kíséri a védekezést

A francia mezőgazdasági minisztérium vizsgálja annak lehetőségét, hogy kerítéseket állítson fel a német határ mentén a betegség megállítása érdekében - ezt a taktikát korábban már alkalmazták az ASP Belgiumból történő átterjedésének megakadályozására. A hatóságok a helyi vadászokkal is felvették a kapcsolatot a vaddisznóállományok szabályozása érdekében, ezt a megközelítést Olaszország délkeleti részén is alkalmazzák. A múlt héten gazdálkodói csoportok felszólították a hatóságokat, hogy Németország közelében hozzanak létre vaddisznómentes övezeteket, mint amilyeneket a belga határ mentén hoztak létre néhány évvel ezelőtt.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?