Az EU-ra is hatással lehet a világ legnagyobb kakaótermelőjének döntése

Az EU-ra is hatással lehet a világ legnagyobb kakaótermelőjének döntése

agrarszektor.hu
Kormányzati források szerint Elefántcsontpart kormánya növelni szeretné a kis helyi kakaóexportőrök támogatását, hogy ezzel segítse őket éves beszerzési volumenük több mint kétszeresére növelésében. Elefántcsontpart, a világ legnagyobb kakaótermelője, átlagosan 2,2 millió tonna babot termeltek az elmúlt három évben, a vásárlások és exportok körülbelül 80 százalékat a nagy multinacionális cégek teszik ki.

A pénzügyi nehézségekkel küzdő elefántcsontparti kakaóexportőröknek az anyagilag biztos nemzetközi szereplőkkel kell versenyezniül. Emiatt is az új kakaószezon októberi kezdésekor a kormány évi 10 milliárd CFA frank (16,75 millió dollár) támogatást nyújt a helyi kisebb exportőröknek a következő négy évben, hogy ezzel is segítse őket 500 000 tonnára növelni a beszerzési mennyiséget. Az eddig adott évi körülbelül 3 milliárd CFA frank támogatás arra volt elegendő, hogy szezononként 150 000 és 200 000 tonna közötti mennyiséget érjenek el - írja a Reuters.

EZ IS ÉRDEKELHET

A mezőgazdasági minisztérium egyik tisztviselője azt mondta, hogy ennek a finanszírozásnak arra kell ösztönöznie a bankokat, hogy hiteleket nyújtsanak a kis exportőröknek, amivel azok pénzügyileg stabilabbak lehetnek. Azért is van szükség a plusz támogatásra, mert az Európai Unió új szabályozások bevezetésére készül az erdőirtással összefüggő áruk importjára vonatkozóan, ami élesebbé teszi az exportőrök közötti versenyt. Akad olyan, aki szerint a kormány támogatása szép gesztus, de ennél sokkal többre van szükség, ha versenyképessé akarják tenni az elefántcsontparti vállalatoat.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?