2024. augusztus 26. hétfő Izsó
Döbbenetes, ami Lengyelországban zajlik: ilyenre már rég volt példa

Döbbenetes, ami Lengyelországban zajlik: ilyenre már rég volt példa

agrarszektor.hu
Június végén még rendkívüli mélységekben járt a káposzta ára a lengyel piacokon, azóta azonban folyamatos emelkedéssel jó 20 százalékkal az ötéves átlag fölé került. Ez a nagybani árak tekintetében augusztus második dekádjában az 1,10-1,40 PLN/kg (100-130 Ft/kg) közötti szintet jelenti.

Ősszel kezdődik meg a fő fajták betakarítása, és ennek szezonális hatása mindig egy jelentősebb árcsökkenés - a kínálat bővülése ezt teszi szükségszerűvé. A nagy kérdés, hogy ez vajon az idei évben is így lesz-e, mivel az utóbbi 10 év legkisebb termésére lehet számítani a lengyel Statisztikai Hivatal (GUS) előrejelzése szerint - olvasható a FruitVeb oldalán.

EZ IS ÉRDEKELHET

A GUS prognózisa szerint az idei szezonban a termés visszaesése minden fajtakört érint, ezért várható, hogy ez lesz a legfőbb tényező, amely az árak alakulását befolyásolja majd. Szakértők szerint azonban még ebben az esetben is valószínű egy őszi áresés, ennek mértéke viszont enyhe lesz, és az árcsökkenés nem is fog sokáig tartani, hasonlóan az előző szezonhoz, amikor egyetlen hétig volt 1 PLN/kg (92 Ft/kg) alatt a káposzta nagybani ára.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?