Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.08.28. szerda

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.08.28. szerda

agrarszektor.hu
Napos idő várható általában kevés felhővel - derül ki az Agrárszektor szerdai (2024.08.28.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, szerdai (2024.08.28.) napon.

Szerda reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, szerdai (2024.08.28.) napon.

2024.08.28. szerda: Napos idő várható általában kevés felhővel. A Dunántúl nyugati, délnyugati részein képződhet több gomolyfelhő, amelyekből arrafelé előfordulhat zápor, zivatar, valamint esetleg a délkeleti határvidékre is besodródhat egy-egy zápor, zivatar. Az északkeleti szél elsősorban az Alföld keleti felén élénkül meg, emellett zivatarok környezetében lehetnek átmenetileg erős vagy viharos lökések.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 30 és 35 fok között alakul.
Késő estére 18 és 25 fok közé hűl le a levegő.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Front nincs, az ország nagy részén marad a kánikula, ami tartós stresszt gyakorol mindenkire. Különösen a kisgyermekekre és idősekre jelent veszélyt a meleg.

A következő napon várható időjárás

2024.08.29 csütörtök: A kevés fátyol- és gomolyfelhő mellett sok napsütés várható. Csapadék nem lesz. Az északkeleti szél a keleti megyékben megélénkülhet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 32 és 36 fok között valószínű.

Friss híreink:

Zuhan a termelők száma idehaza és Európában is

Nem a legjobb időszakát éli az agrárium világszerte, így az Európai Unióban sincs ez másként. A szélsőséges időjárási viszonyok, az orosz-ukrán háború okozta nehézségek, munkaerőhiány, a különböző járványveszélyek is mind-mind nehezítik a mindennapi gazdálkodást. Ezért nem meglepő, de annál fájdalmasabb tény, hogy 2010-óta a hazai gazdaságok száma lényegesen lecsökkent és a mezőgazdaságban foglalkoztatottak számában is évről-évre jelentős csökkenés mutatkozik. Az Eurostat új adatkereső szolgáltatásának segítségével betekintést nyerhetünk, összehasonlíthatjuk a rendelkezésre álló, Európai mezőgazdaságot érintő adatokat.

Egyre többen mondanak le a sertéshúsról Európában: mi történik itt?

Évek óta nehéz helyzetben van a hazai és az uniós sertéshúságazat, amelyet a növekvő beszerzési árak, a csökkenő fogyasztás, az átalakuló fogyasztói szokások, és úgy általában az ágazat társadalmi megítélésének változása is sújt. Erről Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének (Hússzövetség) elnöke beszélt az Agrárszektornak, aki idén is részt fog venni a siófoki Portfolio Agrárszektor Konferencián. A szakember kérdésünkre elmondta, hogy ott mindenképpen szó lesz az EU és a harmadik országok közötti kereskedelmi megállapodásokról, és azok várható hatásairól, az afrikai sertéspestis kérdéséről és arról, hogyan lehetne javítani az ágazat szereplőinek helyzetét mind hazai, mind uniós szinten.

Már nem bizakodnak a gazdák: sokan lemondhatnak erről a növényről is?

2024-ben is erős maradt a magyar gazdák bizalma a napraforgóban, így a kultúra vetésterülete az előző évhez képest minimálisan, alig 2 százalékkal csökkent csak. Magyarországon a harmadik legfontosabb szántóföldi növény a napraforgó, amely az egyik legjobban képes alkalmazkodni a klímaváltozás hatására szélsőségessé váló csapadékviszonyokhoz. Az idei, ugyancsak rendkívülinek mondható aszály után azonban óvatosabbak lettek a hazai termelők a becsléseiket illetően, többen jelezték, hogy megpróbálnak majd változtatni a vetésszerkezetükön, hogy a nyári forró, száraz időszakoknak kevésbé kitett kultúrákkal helyettesítsék a napraforgót.

A Pénzcentrumról és a HelloVidékről ajánljuk:

Brutális tünetegyüttes: így rokkannak bele a gyerekek a 2024-es iskolakezdésbe

A 2024/2025-ös tanév küszöbén a mobiltelefonok iskolai használatának korlátozása vált a közbeszéd egyik legmeghatározóbb témájává. Az augusztusban életbe lépett kormányrendelet szerint az okoseszközök ugyan bevihetők az iskolákba, de szigorú szabályokhoz kötött a használatuk. A rendelet azonban nem csak megoldásokat, hanem újabb kérdéseket is felvet, különösen a diákok mentális egészségére gyakorolt hatásokat illetően. A klinikai szakpszichológus szerint a totális tiltás nem feltétlenül jelent hosszú távú megoldást a telefonfüggőség kezelésére, sőt ha már fennáll az addikció, komoly károkat is okozhat a teljes megvonás. De az iskolai szabályozás mellett fontos lenne a szülői szerepvállalás is.

Megsokszoroznád a gyümölcstermést? Sohasem késő elkezdeni, íme a sztárkertész titka!

Eljött az idő, hogy kicsit körbe nézzünk a kiskertünkben, mi újság a gyümölcsfákkal és a leérett bogyósokkal! Időben kell ugyanis gondoskodnunk arról, hogy jövőre is bőséges termést hozzanak. Kósa Dániel kertészmérnökkel most sorra is vesszük a legfontosabb tennivalókat!

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. augusztus 28. 06:02