Már Szlovéniába is bejutott a károsító: nálunk is bármikor megjelenhet

Már Szlovéniába is bejutott a károsító: nálunk is bármikor megjelenhet

agrarszektor.hu
Hazánkban is megjelenhet az Ázsiában őshonos japán cserebogár (Popillia japonica). A zárlati károsító már a szomszédos Szlovéniában is jelen van. Különösen a mezőgazdaságban okozhat hatalmas károkat, ezért kiemelten fontos, hogy a gazdálkodók az ültetéshez csak megbízható forrásból szerezzenek be szaporítóanyagot és növényeket, továbbá növényközegként kerüljék az ismeretlen eredetű talajt. Fontos tudni, hogy hazánkban számos cserebogár faj létezik, amellyel könnyen összetéveszthető ez a növényegészségügyi szempontból veszélyes kártevő. Ilyen például a kerti cserebogár is.

Európában először 2014-ben Észak-Olaszországban jelent meg a japán cserebogár (Popillia japonica), mint zárlati károsító, melynek populációja fokozatosan nőtt és terjedt egész Olaszország területén. Három évvel később Svájc déli határán észlelték a károsítót a helyi hatóság szakemberei, majd továbbterjedt, és az ország északi határán is kimutatták. Napjainkban már Portugáliában, Szlovéniában és Németországban, de az EU-n kívüli Oroszországban is igazolták a jelenlétét - írja a Nébih.

A japán cserebogár rajzási időszaka és tömeges megjelenése május közepétől egészen augusztus végéig tart. Az imágó, azaz a kifejlett bogár is tud gazdasági károkat okozni azzal, hogy támadja a leveleket, a virágokat és a gyümölcsöket. A fő kártevő azonban a cserebogár pajor, azaz a lárva, ami főként a fűfélék gyökereit rágja, jelenléte pedig vonzza az olyan élelem után kutató vadakat, mint például a vaddisznó. A fentiek miatt tehát kulcsfontosságú a megelőző intézkedések elvégzése. A Nébih azt tanácsolja a hobbikertészeknek és a professzionális gazdálkodóknak egyaránt, hogy kizárólag biztonságos helyről származó szaporítóanyagot és ültetésre szánt növényt vásároljanak, továbbá ismeretlen eredetű növényközegként talajt se hozzanak magukkal utazásaik során.

A japán cserebogár nagyon sokrétűen táplálkozik, több mint 400 különböző gazdanövénye ismert. Ide sorolhatóak a szőlő, a kukorica, a csonthéjasok, a bogyós gyümölcsűek, a szójabab, valamint számos díszfa, dísznövény, mint például a rózsa, a lilaakác, az orvosi ziliz. A károsítót fő fertőzési területén, Olaszországban megfigyelték már vadon élő növényeken is (többek között a Rubus, az Ulmus, az Urtica, a Rosa, a Populus, a Parthenocissus fajokon). 

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?