Itt a támogatás: így juthat most pénzhez sok állattartó Magyarországon

Itt a támogatás: így juthat most pénzhez sok állattartó Magyarországon

agrarszektor.hu
A tenyészbika tenyésztésbe állításának mezőgazdasági csekély összegű támogatásáról szóló 41/2019. (VIII. 30.) AM rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 6/D. § (1) bekezdése alapján, az állattartó (kérelmező az apaállat támogatási időszakban történő első tenyésztésbe állítása esetén a 2024. évben vissza nem térítendő, kizárólag az orosz-ukrán konfliktus miatt gazdasági nehézségekkel küzdő agrárvállalkozások és élelmiszer-feldolgozó vállalkozások részére nyújtandó válságtámogatás igénybevételének általános feltételeiről szóló 25/2022. (VIII. 31.) AM rendelet [a továbbiakban: 25/2022. (VIII. 31.) AM rendelet] 1. § 13. pontja szerinti támogatást (a továbbiakban: válságtámogatás) igényelhet - húshasznú szarvasmarha- , és bivalyágazat termelési hatékonyságának, valamint a szarvasmarha-, és bivalyállomány genetikai színvonalának növelése érdekében.

A támogatás mértéke

A válságtámogatás összege a támogatási időszakban tenyésztésbe állított apaállatonként

  • húshasznú tenyészbika esetén 750 ezer forint,
  • hústípusú magyartarka tenyészbika esetén 650 ezer forint,
  • magyar szürke tenyészbika esetén 400 ezer forint,
  • bivaly tenyészbika esetén 300 ezer forint

azzal, hogy a válságtámogatás nem haladhatja meg az állattartó (kérelmező) és a vele kapcsolt vállalkozásnak minősülő vállalkozás részére rendelkezésre álló szabad válságtámogatási keretet - írja a Magyar Állattenyésztők Szövetsége (MÁSZ).

A válságtámogatás iránti kérelem, a hozzá kapcsolódó egyéb kérelmek, és a kapcsolódó dokumentumok benyújtásának módja, határideje

A válságtámogatás iránti kérelmet, valamint a támogatási kérelemre indult eljárás során - a felügyeleti eljárás kivételével - minden dokumentumot elektronikusan, a www.mvh.allamkincstar.gov.hu honlapon keresztül, Központi Azonosítási Ügynök szolgáltatással történő azonosítást követően elérhető elektronikus felületen keresztül kell benyújtani, az alábbi pontokban foglaltak szerint. A válságtámogatás iránti kérelem benyújtásra vonatkozóan a Kincstár elektronikus űrlapot alakít ki, így nem rendszeresít papír alapú nyomtatványokat.

Válságtámogatás iránti kérelem

Egy kérelmező egy támogatási időszakban kizárólag egy válságtámogatás iránti kérelmet nyújthat be. A válságtámogatás iránti kérelem kizárólag elektronikus úton, a www.mvh.allamkincstar.gov.hu honlapon keresztül, Központi Azonosítási Ügynök szolgáltatással történő azonosítást követően elérhető elektronikus felületen, a Kincstár által erre a célra kialakított elektronikus űrlapon 2024. szeptember 1. 09:00:00 és 2024. szeptember 20. 23:59:59 között az Elektronikus kérelemkezelés - Piaci Intézkedések - Válságtámogatás - Válságtámogatás - Tenyészbika tenyésztésbe állításának támogatása menüponton keresztül tölthető ki és nyújtható be.

A válságtámogatás iránti kérelem elektronikus felületének használatához a Felhasználói Kézikönyv és Kitöltési Útmutató a Válságtámogatás - Tenyészbika tenyésztésbe állításnak támogatása - Támogatási kérelem elektronikus benyújtásához c. dokumentum nyújt segítséget. A válságtámogatás iránti kérelemhez csatolni kell a tenyésztőszervezet igazolását arról, hogy a válságtámogatás iránti kérelemben megjelölt ENAR-számú és központi lajstromszámú állategyed a támogatási időszakban apaállatnak minősül, és azt a kérelmező a Rendelet 4. § (1) bekezdés d) pontja szerint tenyésztésbe állította.

Hiánypótlás, jogorvoslati kérelem, egyéb dokumentum

A hiánypótlást, a jogorvoslati kérelmet vagy egyéb dokumentumot - a felügyeleti eljárás kivételével - a www.mvh.allamkincstar.gov.hu honlapon keresztül, Központi Azonosítási Ügynök szolgáltatással történő azonosítást követően elérhető elektronikus felületen, a korábban már benyújtott válságtámogatás iránti kérelemhez kapcsolódóan az Általános ügyintézés - Támogatáshoz kapcsolódó iratok elektronikus beküldése menüponton keresztül, Válságtámogatás - Tenyészbika tenyésztésbe állításának támogatása jogcím kiválasztását követően kell benyújtani.
Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?