Kemény kijelentést tett Nagy István az ukrán gabona behozataláról

Kemény kijelentést tett Nagy István az ukrán gabona behozataláról

agrarszektor.hu
A magyar kormány továbbra is fenntartja az Ukrajnából érkező mezőgazdasági termékekre vonatkozó behozatali tilalmat - jelentette ki Nagy István agrárminiszter, aki Kijevben tárgyalt Tarasz Viszockij Ukrajna Agrárpolitikai és Élelmiszerügyi Minisztériumának ügyvivőjével.

A miniszter a találkozón arra hívta fel a figyelmet, hogy az elmúlt időszakban kialakult párbeszéd a magyar és az ukrán agrártárca között stabilizálódott. Az egyeztetésen a szélsőséges időjárás és a szárazság okozta nehézségek is szóba kerültek. A gabona és olajos magvak tekintetében az aszály miatt kevesebb lesz az ukrán termés a tavalyinál. A 2021-es év rekord év volt Ukrajnában, de ehhez képest az idei számok 30%-os csökkenést mutatnak - olvaható az Agrárminisztérium közleményében.

EZ IS ÉRDEKELHET

Nagy István felidézte, hogy a háború kitörését követően az ukrán gabonaexport súlyos zavarokkal küzdött, a tengeri transzport ellehetetlenült. Az Európai Unió Szolidaritási Sávok létesítésével megteremtette a lehetőségét annak, hogy az ukrán termékek szárazföldön eljussanak a hagyományos piacaikra, de a gabona ehelyett Európában rekedt, jelentős kihívások elé állítva az európai termelőket. Az elmúlt időszak alatt helyreálltak Ukrajna fekete-tengeri szállítási útvonalai és az ukrán gabonaexport csaknem 90%-a már ismét tengeri úton kerül kiszállításra a korábbi főbb célországaikba - tette hozzá. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Kifejtette, a Brüsszel által bevezetett autonóm kereskedelem liberalizációs intézkedés (ATM) 2025. június 5-én lejár, ezért addig az uniónak megnyugtató és hosszú távú megoldást kell találnia az ukrán mezőgazdasági termékek okozta kihívásokra. A tárcavezető hozzáfűzte, hazánk az ukrán mezőgazdasági termékekre vonatkozó behozatali tilalmat továbbra is fenntartja, de a tranzit szállítmányokat, ahogy eddig, ezután is engedélyezzük. 

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?