2024. augusztus 30. péntek Rózsa
Szeptembertől elindul az erdészeti bemutató üzemi program

Szeptembertől elindul az erdészeti bemutató üzemi program

agrarszektor.hu
Szeptembertől kezdetét veszi az erdészeti bemutató üzemi program, melynek keretében az erdők kezelésével kapcsolatos tudásátadásban vehetnek részt az erdőgazdálkodásban dolgozó szakemberek – jelentette be Zambó Péter erdőkért és földügyekért felelős államtitkár. A Vidékfejlesztési Program 750 millió forintos támogatásából az erdészeti szakiskolák modern erdészeti eszközöket is beszerezhetnek, jelentősen emelve ezzel az ország legfontosabb zöldvagyonának kezelésével kapcsolatos gyakorlati oktatás színvonalát.

Az államtitkár kiemelte, országszerte hét helyszínen, 350 alkalommal, összesen 25 témakörbe csoportosítva indulnak el azok az események, amelyeket az erdőgazdálkodók, vagy az erdőket kezelő szakemberek számára kínálnak szeptembertől. A programokon olyan témákat sajátítanak el a résztvevők, mint például a Soproni Egyetem Erdészeti Tudományos Intézete által kifejlesztett SiteViewer program használata. Az alkalmazás összeveti a különböző klímamodellek adatait, ami alapján a fával borított területek jövőjéről készít prognózist és javaslatot fogalmaz meg következő évtizedekben alkalmazható fafajokról, éppen ezért használata a jövőbeli erdőtelepítések egyik feltétele lesz - olvasható az Agrárminisztérium közleményében.

A bemutató üzemi programokon emellett az örökerdő-gazdálkodás módszertanával, a környezetkímélő modern erdészeti gépek használatával vagy a digitális adatrögzítés és –feldolgozás témáival is foglalkoznak, de a legújabb térinformatikai megoldásokkal is megismertetik a résztvevőket – tette hozzá. Kifejtette, a kezdeményezés keretében az agráriumban elsőként megalapított Erdészeti Ágazati Tudásközpont Nonprofit Kft. kapcsolja össze az Agrár Szakképzési Centrumok munkáját, melyek Sopronban, Somogyzsitfán, Piliscsabán, Mátrafüreden, Szegeden és Ásotthalmon szervezik az összesen több ezer főt fogadó bemutató üzemi programokat.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az Erdészeti Ágazati Tudásközpont a Soproni Egyetem, az  Agrár Szakképzési Centrumok, az állami- és magán erdészeti társaságok, valamint szakmai szervezetek összefogásával alakult meg, többek között azzal a célkitűzéssel, hogy a duális képzés szervezése mellett az erdészeti ágazatban dolgozó szakemberek számára megteremtse a 21. századi színvonalú továbbképzési lehetőségeket.

A bemutató üzemi program eszközbeszerzéseinek köszönhetően erre lesz is lehetőségük, hiszen mód nyílik olyan modern dróntechnológia, szoftverek és erdészeti gépek beszerzésére, amelyek nélkülözhetetlenek napjaink erdőgazdálkodásában – emelte ki Zambó Péter.

EZ IS ÉRDEKELHET

Éppen ezért nemcsak arra kell figyelni, hogy az állam fenn tudja tartani az erdők szolgáltatásait az egész társadalom számára, hanem arra is, hogy az erdész szakemberek a teljes ökoszisztéma kezeléséhez szükséges, modern tudással és szemléletmóddal rendelkezzenek. Ebben tesznek egy nagy lépést előre a szakiskolák eszközállományának fejlesztésével és az egész országot lefedő bemutató üzemi programsorozat megszervezésével – fogalmazott az államtitkár.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?