Ezt már most el kell kezdeni a földeken: hamarosan késő lesz elintézni

Ezt már most el kell kezdeni a földeken: hamarosan késő lesz elintézni

agrarszektor.hu
A számos ősszel csírázó gyomnövény ismerete és ellenük való hatékony védekezés tervezése nagyban hozzájárul a magas hozamú és jövedelmező termés eléréséhez az őszi vetésű kalászos kultúrákban. Mindemellett az időben elvégzett őszi gyomirtással csökkenthető a tavaszi növényvédelmi kezelések száma is. Ezért a magyar kalászos gabonatermesztőknek már most el kell kezdeniük megtervezni az őszi gyomirtás technológiáját, hogy kiiktassák azokat a gyomokat, amelyekkel a növénynek versenyeznie kell a vízért vagy a tápanyagért.

A gazdálkodók számára a hatékony védekezés első lépése az ősszel csírázó különböző gyomok azonosítása, mivel az egyszikű gyomok kiirtása, amelyek csírázáskor csak egy sziklevelet hoznak, teljesen más stratégiát igényel, mint a kétszikű gyomoké, amelyek magja csírázáskor két sziklevelet hajt ki és az ellenük való védekezés már kora ősszel megkezdődhet. A gyomfelismerés során segítségükre vannak olyan határozó jegyek, amelyek ismeretében könnyebb a beazonosítás. Ilyen például a levéllemez színe, a hegyesedő vagy tompa levélcsúcs, a levél szőrözöttsége vagy a gyökérzet típusa - írja közleményében a Corteva Agriscience.

A növényvédelmi kezelések időzítése tervezésekor fontos tudni, hogy a gyomirtó szerek hatáskifejtése lassabb a hidegebb, téli időszakban. Ha a gyomnövények intenzívebb növekedési szakaszában, az ősz során kerül sor a kezelésre, gyorsabban tud hasznosulni a gyomirtó szer hatóanyaga. Nagyon fontos az is, hogy mennyire fejlett a gyomnövény, amely segít a kezelések időzítésében. A különböző gyomnövények korai fonológiai stádiumban a legérzékenyebbek a növényvédő szerek hatóanyagaira. Például a nagy széltippan esetében ez az 1-3 leveles állapotot jelenti, amit ez a gyomnövény már ősszel, szinte a kultúrnövény kelésével egyidőben elér.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?