Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.09.03. kedd

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.09.03. kedd

agrarszektor.hu
Napos idő várható kevés fátyol- és gomolyfelhővel, csapadék nem valószínű - derül ki az Agrárszektor keddi (2024.09.03.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, keddi (2024.09.03.) napon.

Kedd reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, keddi (2024.09.03.) napon.

2024.09.03. kedd: Napos idő várható kevés fátyol- és gomolyfelhővel, csapadék nem valószínű. A keleties szél csak helyenként élénkülhet meg.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 32 és 36 fok között várható. Késő estére általában 17 és 25 fok közé hűl le a levegő.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Fronthatás nem terheli szervezetünket, de folytatódik a kánikula, amely tartós stresszt gyakorol mindenkire. Különösen a kisgyermekekre és idősekre jelent veszélyt a meleg.

A következő napon várható időjárás

2024.09.04 szerda: Napos időre számíthatunk kevés gomoly- és fátyolfelhővel. Csapadék nem valószínű. A keleti szél többnyire mérsékelt marad. A csúcsérték 31 és 36 fok között alakul.

Friss híreink:

Egyre több a baj ezzel a magyar gyümölccsel: mi lesz sokak kedvencével?

A körte az ősz egyik elengedhetetlen alapanyaga, mondhatni, szimbóluma is egyben. Az elmúlt idők nehézségei azonban ezt az ágazatot is megtépázták, nem voltak könnyű helyzetben a termelők. Az már látszik, hogy lesz elég körte idén Európában, de ez még így is az utóbbi 10 év egyik legkevesebbjének számít. Ami hazánkat illeti, jól látszik, hogy az elmúlt években visszaesett a termésmennyiség, ráadásul az átlagárak is emelkedtek évről évre. A hazai 80 ezer hektáros ültetvényfelület mintegy 40-50%-a korszerűtlen, potenciálisan versenyképtelen, 25-30%-a jelenleg nem eléggé hatékony, de fejleszthető, míg a maradék 25-30%-a - mely néhány száz termelő vállalkozást jelent - tekinthető igazán professzionális, versenyképes felületnek

A messiást sem várták úgy, mint a szeptemberi esőt

A következő néhány hétben dől el, hogy a termelők hogyan futnak neki az őszi vetéseknek és ezáltal a következő szezonnak a tipikusnak semmiképpen nem nevezhető 2024-es nyár után. A szeptemberre remélt csapadék még rendezheti a mára tragikusan kiszáradt földeket, így egyelőre van idő a kalászosok vetéséig – igaz, a repce esetében már sürgősebb lenne az eső megérkezése. Ha lesz is csapadék, a tanulságok egyértelműek, a jó megoldás már kevésbé. Biztos, hogy változtatni kell az eddigi gyakorlaton, de a lapunk által megkérdezett termelők máshova helyezték a hangsúlyokat. Van, aki a táblaspecifikus termelésre és a jól megalapozott önköltségszámításra építene az alternatív növények helyett, más viszont lát fantáziát a cirokban. Az öntözés persze továbbra is mindent visz – már ahol ez megoldható.

Vetés szeptemberben: itt a lista, ezeket a zöldségeket most is ültetheted

A szeptemberi ültetés azért jó ötlet, mert így tavasszal hamarabb lesz termésünk, kihasználjuk az egyébként alapesetben üres talajt, és időt takaríthatunk meg a tavaszi ültetések idején. Hazánkban számos növény vethető vagy ültethető szeptemberben, köztük olyan egynyári, szívós növények, mint a cserepes körömvirág amely néhány héttel korábban virágozik majd, mint a tavaszi vetésű társaik. A zöldségek tekintetében az olyan növényeket, mint a fokhagyma és a lóbab, már most el lehet ültetni, hogy a következő tavasszal, illetve is nyáron korábban lehessen betakarítani.

A Pénzcentrumról és a HelloVidékről ajánljuk:

Újult erővel tarolja le Magyarországot az osztrák boltlánc: retteghet a JYSK és az IKEA?

Közzétette a tavalyi évi üzleti beszámolóját a Mömax és Möbelix áruhazak üzemeltetője, amely időközben magába olvasztotta az XXXLutz boltokat is. Megtörtént az az egyesülés, amelytől már 5 éve is tartottak a hazai bútorboltok. A beolvadás hatására a cég nettó bevételei már súrolják a JYSK számait, a következő években kiéleződhet a verseny a lakberendezési láncok között. A friss számok alapján az IKEA-nak egyelőre nincs mitől tartania, a trónkövetelők együttes erővel sem érhetnek a nyomába.

Nem csak hatalmas károkat okoz, csípni is képes ez a poloskafajta: te láttad már a kertedben?

A klímaváltozás miatt nem csak az időjárásban, de a minket körülölelő természetben is észlelhetünk változásokat. Az utóbbi időszakban rengeteg új bogár és rovar ütötte fel fejét hazánkban, amelyek az egyre melegebb időjárási viszonyoknak örvendve, hegyre-halomra szaporodtak tovább, ezzel kárt okozva a magyar földek növényvilágában. Az agráriumban lehetett elsőként észrevenni a változásokat, de egyre többet hallani az erdőkben pusztítást végző új, invazív rovarokról is. Jelenleg a legnagyobb problémát a csipkéspoloska okozza, ugyanis ez a faj, fokozatosan szürkíti el a tölgyfák levelét, ezzel egyenesen a pusztulásba taszítva azt. Most annak jártunk utána, milyen súlyos a helyzet a hazai településeken, erdőkben: mekkora veszélyt jelent a csipkéspoloska?

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?