2024. szeptember 3. kedd Hilda
Kína bekeményít: durva választ adott a vámokra

Kína bekeményít: durva választ adott a vámokra

MTI
Kína kedden közölte, hogy dömpingellenes vizsgálatot indít a Kanadából származó repcére, és elítélte Kanada egyoldalú korlátozó intézkedéseit, miután Ottawa vámokat vetett ki a kínai elektromos járművekre.

Kanada Kínába irányuló repceexportja jelentősen megnövekedett, és a gyanú szerint a dömping elérte a 3,47 milliárd dollárt, ez a mennyiség 170 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest és az árak folyamatos csökkenése mellett. A kanadai fél tisztességtelen versenye miatt a kínai repcével kapcsolatos hazai iparágak továbbra is veszteségeket szenvednek el

 - közölte a kínai kereskedelmi minisztérium, hozzátéve, hogy Kína vizsgálatot indít egyes kanadai vegyipari termékekkel kapcsolatban is.

A kínai vizsgálat bejelentésére azt követően került sor, hogy az Egyesült Államok és az Európai Unió után Kanada is bejelentette, hogy 100 százalékos vámot vet ki a kínai elektromos járművek importjára, és 25 százalékos vámot szabott ki a Kínából importált acélra és alumíniumra is.

Kína határozottan elítéli és ellenzi Kanada Kínából származó importtal szemben hozott diszkriminatív és egyoldalú korlátozó intézkedéseit, több érintett fél ellenvetése ellenére is

- mondta a kereskedelmi minisztérium szóvivője egy nyilatkozatban. Kína Kanadába irányuló elektromosjármű-exportjának nagy része a Tesla sanghaji gyárából származik. 2023-ban a Vancouverbe irányuló kanadai autóimport 460 százalékkal, 44356-ra ugrott meg éves szinten, miután a Tesla megkezdte a sanghaji gyártású elektromos járművek szállítását Kanadába, ahol a helyi kínai cégeknek egyelőre nincs jelentős szerepe ezen az exportpiacon.

Címlapkép forrása: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. szeptember 3. 13:27