Őrület a lengyel piacokon: követni is nehéz, ami a szilvával történik

Őrület a lengyel piacokon: követni is nehéz, ami a szilvával történik

agrarszektor.hu
Lengyelországban az ipari szilva felvásárlási ára igazi hullámvasutat jár be az idei szezonban: többször emelkedett és csökkent, így egyértelmű ártrend nem állapítható meg. Még annak ellenére sem, hogy ebben az évben a Lengyel Statisztikai Hivatal prognózisa szerint a tavalyinál 16%-kal kisebb, azaz 21 ezer tonnával kevesebb szilva kerül majd betakarításra (106,2 ezer tonna). Szinte biztos, hogy még a jelentős mértékben fellendülő export sem fogja tudni fedezni ezt a kiesést.

Ez a hiány a frisspiacon is érzékelhető ugyan, de igazi valójában a feldolgozóiparban jelentkezik, főleg azért, mert az import túlnyomó része frisspiaci áru. Hasonló helyzet fordult elő a tavalyi évben is, amikor az ipari szilva kínálata augusztus végére olyannyira meggyengült, hogy egy héten belül 50%-kal, 0,85-ről 1,45 PLN/kg-ra (78-ról 133 Ft/kg-ra) emelkedett a felvásárlási átlagár. A 2024-es szezonban a piaci helyzet még változatosabb és bonyolultabb: hetente követik egymást a hegyek és a völgyek az árak alakulásában - írja a FruitVeB

EZ IS ÉRDEKELHET

Augusztus folyamán a hónap közepéig egy folyamatosan emelkedő trend látszott kibontakozni, ami egy hirtelen árzuhanásba torkollott, majd ezt az utóbbi héten egy gyenge növekedés követte: a jellemző ársáv 1,0-1,5-ről 1,1-1,5 PLN/kg (92-137-ről 100-137 Ft/kg) közé emelkedett. A feldolgozásra, különösen az alkoholgyártásra szánt szilva iránt továbbra is igen nagy a kereslet. Ugyanez igaz a szárításra kerülő szilvára is, de mivel itt egészséges és nagy méretű gyümölcsökre van szükség, ezek felvásárlási ára sokkal magasabb, jelenleg a 2-3 PLN/kg (185-275 Ft/kg) közötti tartományban alakul.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. szeptember 3. 13:27