Eldurvult a helyzet a Bodrognál: ijesztő, miket találtak a folyóban a kutatók

Eldurvult a helyzet a Bodrognál: ijesztő, miket találtak a folyóban a kutatók

agrarszektor.hu
Az idei PET Kupa során az Eurofins környezetvédelmi laboratóriuma mintát vett a Bodrog folyóból, az eredmények pedig fontos pillanatképet adnak arról, hogy a hulladék mellett mi minden más, szemmel nem látható szennyeződés található még a vízben. A Laboratorium.hu-n közzétett adatokból kiderül: ilyen magas mikroműanyag-koncentrációt eddig jellemzően nem találtak a hazai felszíni vizekben, és sajnos rábukkantak az egyik hírhedt örök életű anyagra, a hormonháztartást megzavaró és rákkeltő hatású biszfenol-A vegyületre is.

A szemétszedés és a környezetvédelem ügyének támogatása mellett a PET Kupa idei utolsó, a Bodrogon szervezett akciója arra is lehetőséget adott a környezetvédelmi vizsgálatokban élen járó Eurofins Analytical Services Hungary Kft-nek, hogy a cég társadalmi felelősségvállalása keretében ingyenes vizsgálatokkal támogassa az egyik legfontosabb hazai természetvédelmi kezdeményezést, a laboratórium eszközeivel is rámutatva a folyamatosan vízszennyezés súlyosságára - írja közleményében a Laboratorium.hu.

Mikroműanyagok a Bodrogban - is

Amint azt már az Eurofins korábbi hazai vizsgálatai is bebizonyították, a legnagyobb hazai folyóink, a Duna és a Tisza, valamint a Balaton sem mentes a mikroműanyagoktól, sőt a nemzetközi mérésekhez hasonlóan bizony számos alkalommal ezekben a vizekben is kimutatták a parányi plasztikok jelenlétét. A Bodrogon az Eurofins az első mikroműanyag-mérését végezte el augusztusban, és a vizsgálat sajnos rendkívül nyugtalanító eredménnyel zárult:

Az eddig vizsgált felszíni vizeinkhez képest a Bodrogban egy nagyságrenddel nagyobb mértékben találtunk mikroműanyagot, egy köbméterben átlagosan 214,8 db részecskét

- mondta el a Laboratorium.hu-nak Dr. Bordós Gábor az Eurofins Analytical Services Hungary Kft. Mikroműanyag-vizsgáló Laboratóriumának vezetője. A mikroműanyagok döntő többsége, mintegy 80 százaléka polietilén, és körülbelül 10 százaléka polipropilén, ezt a két vegyületet alkalmazzák a leggyakrabban a műanyagok előállítása során, így a folyóba került szennyeződések is hűen leképezik a plasztikok ipari és kereskedelmi használatát. A maradék tíz százalék összetétele meglehetősen vegyes, de kimutatható volt a PET-palackok alapanyagául is szolgáló poliészter-tereftalát, amiből arra is lehet következtetni, hogy a PET-palackok és egyéb PET-termékek aprózódása már a vízben is elkezdődik, esetleg ezek a részecskék már eleve mikroműanyag formájában kerültek a folyóba.

Találtak még polisztirolt, illetve a vélhetően festékgyártásból származó akril-, valamint a cigarettacsikkek aprózódásával létrejött cellulóz acetát részecskéket, és a koktélból nem hiányzott a jól ismert PVC sem. Dr. Bordós Gábor hangsúlyozta, hogy ez a vizsgálat egyszeri mintavételen alapult (a laboratóriumi mérés több, mint 2000 liter víz mintázása után FTIR-mikroszkóppal zajlott). Az eredmény fontos pillanatképet ad a folyóról, de messzemenőbb következtetések levonásához átfogóbb vizsgálatokra lesz majd szükség.

Egy hírhedt rákkeltő: a biszfonol-A

Az Eurofins munkatársai egy másik fontos szennyeződést is megtaláltak a Bodrogban, a biszfenolok egyik leggyakoribb formáját, a biszfenol-A vegyületet. Ezt az anyagot széles körben használják polikarbonátok és epoxigyanták gyártásánál, ezekkel a vegyületekkel az élet számos területén találkozhatunk, a PVC-ktől egészen az élelmiszerek csomagolóanyagáig.

A biszfenol-A határérték felett kifejezetten veszélyes anyagnak számít, leghírhedtebb hatása a hormonháztartás megzavarása, de idegrendszeri károsodást is okoz, és a rákkal is összefüggésbe hozták már

- mondta el Palotai Zoltán, az Eurofins Analytical Services Hungary Kft. Környezetvédelmi Üzletágának vezetője.

Az EU Ivóvíz Direktívájához igazodva 2026-tól a magyar jogrend is szabályozza a biszfenol-A jelenlétét az ivóvízben, 2,5 mikrogramm/l határértékkel. Ami a felszíni vizeket illeti, ott az EQS rendelete (2008/105/EC) a vízi ökoszisztémák érzékenysége miatt azt írja elő, hogy a hírhedt vegyület egyetlen esetben sem haladhatja meg a 130 mikrogramm/l-t. Ez szerencsére a jelen mérés során sem alakult így. Azonban a fent említett rendelet azt is előírja, hogy a biszfenol-A szintje éves átlagértékben nem érheti el a 0,000034 mikrogramm/l-t. A jelenleg mért 0,07 mikrogramm/l-es érték ezt ugyan jóval meghaladja, ám ahhoz, hogy ezt megfelelően tudjuk viszonyítani a szigorúbb határértékhez, egy sokkal hosszabbtávú adatsorra lenne szükség.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?