Váratlan fordulat: meglepő árzuhanás állt be a holland piacokon

Váratlan fordulat: meglepő árzuhanás állt be a holland piacokon

agrarszektor.hu
Kissé érthetetlen módon jelentős mértékben bezuhant a piros kaliforniai paprika ára az árverési csarnokokban Hollandiában, amire az értékesített mennyiségek sem adnak magyarázatot. Ugyanez az áringadozás a német nagykereskedelmi piacokon is megfigyelhető, ahol a 33. héten az árak meredeken, 1,65 euróról 2,07 euróra szöktek fel. Ezeken a piacokon a német paprika, de a Lengyelországból, Törökországból és Albániából származó paprika árszintje is csökkent augusztus végén. 

Augusztus végén a piros kaliforniai paprika ára váratlanul meredek zuhanásba fordult, és a hét elején még bőven 1 euró/kg feletti árak 26-ára 0,6 euró/kg szintig süllyedtek. Nehéz magyarázatot adni erre az ármozgásra, így például az eladott mennyiségek, azaz a kereslet csökkenése sem támasztja alá az áresést, különösen, hogy a piros kivételével a többi (sárga és zöld) színű kaliforniai paprikánál nem jelentkezett ilyen hatás, ahogy az alábbi ábrán is látható - írja a FruitVeB.

Ez a jelenség a kiskereskedelmet is elérte: a Jumbo szupermarket éppen a múlt héten emelte a vegyes (trikolór) kaliforniai paprika árát 2,09 euró/kg-ra, amit azonban azonnal 1,95 euró/kg-ra korrigált vissza. A PLUS áruházlánc szintén nemrég emelte a paprika árát az üzletekben 1,95 €-ról 2,09 €-ra, de az adatok szerint ők továbbra is ezt az árat alkalmazzák. 

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?