Ez kemény: elképesztő, mennyibe kerül most a zöldbab a lengyel piacokon

Ez kemény: elképesztő, mennyibe kerül most a zöldbab a lengyel piacokon

agrarszektor.hu
Az előző években tapasztaltnál jóval drágább Hollandiában a zöldbab, még a január eleji mérsékelt áresés ellenére is. Nagyon valószínű, hogy a mostani 4,00-7,00 PLN/kg-os árról hamarosan inkább az 5,00-8,00 PLN/kg tartományba emelkedik.

A zöldbab nagykereskedelmi ára az elmúlt hetekben jelentős változásokat mutatott: az augusztus 16-23. közötti héten a történelmi rekord szintről egy 55%-os árzuhanást produkált, majd kis mértékben emelkedni kezdett - írja a FruitVeB. Ez a jelenség annak tudható be, hogy augusztus végén a szezon lezárásához közeledve egyszerre igen nagy mennyiségű áru jelent meg a piacokon - és sok volt közöttük a nagyon alacsony, 4 PLN/kg (365 Ft/kg) körüli áron kínált átlagos, vagy gyenge minőségű tétel. A kiskereskedelem viszont erre nem volt felkészülve, így a boltokban nem volt tapasztalható hasonló mértékű árcsökkenés.

Augusztus utolsó hete egy újabb fordulatot hozott a zöldbab árában: a csökkenő tendencia megállt, sőt, az árak kissé emelkedtek is. A nagybani piacokon az áremelkedés körülbelül 10%-os volt, így a zöldbab ára szeptember elején leggyakrabban a 4,00-7,00 PLN/kg (365-640 Ft/kg) közötti sávban mozog, de igen valószínű, hogy hamarosan inkább az 5,00-8,00 PLN/kg (460-730 Ft/kg) tartományba emelkedik.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?