Patkányok lehetnek a magyar kertekben: méreg helyett ezt használd ellenük

Patkányok lehetnek a magyar kertekben: méreg helyett ezt használd ellenük

agrarszektor.hu
Ha akarjuk, ha nem, patkányok bizony bármikor megjelenhetnek a portánkon, és komoly károkat okozhatnak a termésekben, illetve a kertben is. Ahhoz, hogy valóban távol tudjuk őket tartani, tudnunk kell, mi vonzza őket a kertünkbe, ha megvagyunk ennek feltérképezésével, akkor jöhetnek a trükkök, amikkel megszabadulhatunk tőlük.

A patkányok semmit nem kímélnek az udvaron, legyen szó akár a termésekről, zöldségekről, gyümölcsökről, egészen az elektromos vezetékek szétrágásáig. Emellett a szabadon hagyott állateledel is felkelti az érdeklődésüket, de lehetne még sorolni a rágcsálók kedvenceit tartalmazó listát. Összegyűjtöttünk 8 olyan trükköt, amivel távol tarthatod, illetve elriaszthatod a patkányokat a portádtól, anélkül, hogy kárt tennél bennünk - írja a balconygardenweb.com.

De mi vonzza őket a kertbe?

A patkányok nem szívesen látott vendégek a kertben, hiszen betegségeket terjeszthetnek, megrágják a növényeket, terméseket és szennyezetté tehetik az élelmiszereket. A rágcsálók mindenevők, minden fellelhető táplálékot megesznek, legyen szó zöldségről, gyümölcsről, magvakról vagy állateledelről. Ráadásul a szemét- és komposzthalmok is aranybányát jelentenek a számukra. A válasz tehát egyértelmű a fenti kérdésre, a patkányokat döntően mi magunk vonzzuk a kertbe. Az is kedvez nekik, ha sűrűn benőtt részeket találnak, hiszen itt könnyen felnevelhetik a kicsinyeiket is.

1. Szerezz be egy macskát

Nyilván nem ez az első megoldás, de, ha valakinek van már macskája, az mindenképp hasznos lehet. Még akkor is, ha nem éppen a legnagyobb vadászról van szó! A patkányok ezt ugyanis nem tudják, így már attól is megriadnak, ha macskát látnak a portánkon, érdemes macskamentát is ültetnünk a kertbe, a cicák ugyanis szeretik, és így többet fognak az udvaron tartózkodni.

2. Ültess hagymát

Azt nem tudjuk biztos, hogy a fokhagyma valóban taszítja-e a vámpírok, az azonban biztos, hogy a rágcsálókat távol tartja. Ha nincs is arra lehetőségünk, hogy nagyobb területen termesszük, egy-egy cserépben érdemes elhelyezni az udvaron. De az is megoláds, ha felaprítunk egy egész hagymát és elhelyezünk belőle különböző pontokon a kertben. Ha akad néhány fura lyuk, abba is érdemes szórni, a patkányok ugyanis utálják a nyers hagyma csípős illatát.

3. Használj ammóniát

Az ammónia szagát szintén utálják a patkányok, mert a vizeletre és a ragadozókra emlékeztetik őket. Érdemes egy tálban összekeverni két csésze ammóniát, negye csésze vizet és két teáskanál mosószert, ezt tegyük olyan helyre, ahol lehetséges, hogy megjelennek a rágcsálók, ezentúl biztos nem jönnek majd többet. Jó ötlet lehet közvetlenül a zöldségek, gyümölcsök közé is tenni a fenti elegyből. 

4. Ültess patkányriasztó fűszernövényeket

Ha azt szeretnéd, hogy a kerted patkánymentes legyen, akkor termessz olyan fűszernövényeket, mint a menta, bazsalikom, fokhagyma, oregánó, levendula vagy kakukkfű, amelyek erős illatukkal elnyomják a szaglásukat. Készítsünk szegélyt a kertbe ezekből a növényekből, ez amellett, hogy esztétikus, védelmet is biztosít a rágcsálók ellen. 

5. Patkánycsapdák, amik nem ölnek

Vannak olyan csapdák, amikkel élve befoghatjuk a patkányokat anélkül, hogy kárt tennénk bennük. Ha elkaptuk, akkor vigyük el messzire és engedjük szabadon. Ezekben a csapdákban egyébként több rágcsáló is elfér, ezért érdemes várni a kirakása után, de figyeljünk oda, ne hagyjuk több napig felügyelet nélkül, mert, ha belekerül a patkány, víz és élelem nélkül könnyen elpusztul. 

6. A jótékony ultrahang

Számtalan olyan eszköz létezik, amely ultrahangot használ és olyan rezgés generál, ami ekriasztja a patkányokat, ráadásul léteznek napelemes verziók is, amelyeket a kert bármely, naposabb pontjára helyezhetünk, feltöltődnek. Ez is egy nagyon környezetbarát, valamint humánus módja annak, hogy megszabaduljunk a rágcsálóktól.

7. Tárold megfelelően az állateledelt!

Az étel minden állatot vonz, így a patkányokat is, vagyis, ha olyan finomság marad a kertben, amit a kutyánk vagy macskánk már nem fogyaszt el, a rágcsálóknak szuper eledel lehet, de a madáretető és hívogató lehet számára. Tartsd tisztán kerted: ne dobj szét ételmaradékot és minden esetben takard le a szemeteskukát, valamint a komposztládát is. A tiszta kert rendszerint nem érdekli a patkányokat, így kisebb a valószínűsége, hogy megjelennek nálad. 

EZ IS ÉRDEKELHET

8. Kérj segítséget szakértőtől

Előfordulhat, hogy a patkányok nagyobb számban jelennek meg a portánkon és már a megelőző intézkedések sem segítenek. Ilyenkor érdemes szakemberhez fordulnunk, aki képzett, és nemcsak a problémát oldja meg, de a kiváltó okot is azonosítja, emellett tud hosszú távú megoldásokat kínálni a rágcsálók ellen. 

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?