Csótányok lepik el a magyar otthonokat: jobb lesz felkészülni az invázióra

Csótányok lepik el a magyar otthonokat: jobb lesz felkészülni az invázióra

Tömegesen elszaporodtak az erdei csótányok Magyarországon és habár nem jelentenek veszélyt számunkra, jelentősen rontják a komfortérzetünket, részben amiatt is, mert ez a faj társaival ellentétben repülni is képes - tudta meg az Agrárszektor Kovács Tamástól, a a Nova-Tox Profi Kft. ügyvezető igazgatójától. Kiemelte, aggasztó, hogy míg a rovar hazánkban az elmúlt években szeptember-októberben mutatkozott csak egészen szórványosan és csekély mennyiségben, ma már augusztus elején is és nem csak az erdős területeken, hanem a városokban, lakásokban is megjelentek tömegesen. Az erdei csótányok jelenleg nem jelentenek veszélyt számunkra, de tömeges előfordulásuk jelentősen rontja a megszokott komfortérzetünket.

2024-ben egyértelműen látszik és mindenki saját bőrén érezheti az időjárás drasztikus változását, amellyel együtt a természet is formálódik. Kovács Tamás az Agrárszektornak elmondta, az emberek nagyban hozzájárulnak a környezeti élővilág megváltozásához, kontinenseket utazunk át ezzel hurcolva ide-oda különböző élőlényeket, amivel jelentősen befolyásoljuk a természet egyensúlyát. Vannak olyan rovarok, melyek Magyarországon soha nem voltak jelen azelőtt, ilyen például a márványos poloska, az ázsiai lódarázs vagy akár a kabóca, mostanra azonban ezek ellen is fel kell készülnünk, hiszen nem honosak hazánkban.

Tömegesen lepett el itthon mindent az erdei csótány

Az erdei csótány nem olyan rég jelent meg Európában és mindössze szűk 40 éve fedezték fel Észak-Amerikában is, de mára már számtalan európai országban detektálták. Elszaporodásának oka, hogy az elmúlt évtizedben a megváltozott időjárási viszonyok nagyon kedveztek ennek a rovarnak és mostanra oly mértékben jelen van, hogy nemcsak az erdei és zöld övezetekben lehet vele találkozni, hanem a legnagyobb városok utcáin, lakásaiban, éttermeiben is.

Az erdei csótányok hazánkban az elmúlt években szeptember-október hónapokban mutatkoztak egészen szórványosan és csekély mennyiségben. Viszont az időjárási viszonyok változása és a csótányok rendkívüli alkalmazkodó képessége miatt ma már augusztus elején is tömegesen jelennek meg ráadásul nemcsak az erdős területeken, hanem a városokban is.

De mit kell tudni erről a rovarról?

Az erdei csótányok kísértetiesen hasonlítanak a német csótányra, a két élőlény között azonban egy-két ponton jelentős különbségek vannak - közölte a szakember lapunkkal. Az erdei csótányok a természet takarítói, hiszen minden szerves anyagot elfogyasztanak annak érdekében, hogy életben maradjanak, így tisztán tartva a természetes környezetet. Ők számtalan hüllő és madár táplálék forrása lehet. Ugyanakkor míg az urbánusnak tekinthető német csótány jelentős közegészségügyi és járványügyi kockázattal bír, mint vektor (hordozó), addig az erdei csótányok megjelenése a nagyvárosokban egyáltalán nem megszokott, és valójában teljes mértékben ellent mond a biológiai szükségletük és természetes közeg igényüknek. Ezt az is alátámasztja, hogyha épületen belülre jutnak, akkor ott akár napokon belül külső behatás (irtás) nélkül is elpusztulnak, hiszen oly mértékben nem ideális az épített környezet számukra, hogy megfelelő környezet, táplálék, folyadék hiányában elpusztulnak.

A kérdés ebben a pillanatban merül fel, hogy mikor fog ez a faj is alkalmazkodni a városi léthez.

Az erdei csótányok nem csak passzív úton (hurcolással) terjedhetnek, hanem társaikkal szemben ez a faj röpképes. Az erdei csótányoknak nem csökevényesedtek el a szárnyaik az idő során, mint a német csótányé, konyhai csótányé és más fajtársaiké, melyek a városokban régóta jelen vannak, így ez a faj képességénél fogva is nagyobb terjeszkedéssel bír azáltal, hogy messzebbre is elrepülhet. Az épületekbe akár mászva is bejuthatnak, így a legkisebb rések, hézagok is akadálytalan behatolási pontot biztosíthatnak - tudatta lapunkkal Kovács Tamás.

Hogyan irtsuk őket?

Az erdei csótányok jelenleg nem jelentenek veszélyt számunkra, de tömeges előfordulásuk jelentősen rontja a megszokott komfortérzetünket - hangsúlyozta a szakember. Védekezni ellenük a sűrű növényzet irtószeres kezelésével lehet, így gyérítve a populációt, mint akár a szúnyoggyérítés esetében. De megpróbálkozhatunk épületen belül csótánycsapdák kihelyezésével, hogy a bejutott példányokat mihamarabb összefogjuk. Az irtásuk abban az esetben igényel szakembert, ha egyedszámuk olyan mértékben mutatkozik, hogy az jelentősen zavaró. A szakemberek által alkalmazott készítmények szemben a lakossági, a boltokban kapható rovarölő szerekkel sokkal hosszabban hatástartóak, emellett fontos, hogy minél nagyobb kiterjedtségben történjen az irtás, a külső zöld terület és az épület külső-belső kezelése is elengedhetetlen.

A szakemberek vállalási árát minden esetben a kiszállási távolság, a kezelendő terület/felület nagysága határozza meg, de a 30.000-150.000 Ft-ig terjedő összegben határozhatjuk meg

- tájékoztatott Kovács Tamás.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?