A Nemzeti Parki Termék védjegy célja a természettel harmonikus gazdálkodás, termék előállítás és szolgáltatás ösztönzése, tevékenységeik megbecsülésének növelése. A helyi termékek és szolgáltatások piacra jutásának elősegítése, környezettudatos vállalkozók, társadalmi szervezetek, termelők, kézművesek népszerűsítése - írja a NAK.
Az elismerő címre pályázó termékekkel kapcsolatosan alapvető elvárás, hogy elsősorban helyi nyersanyagokból készüljenek. Kiemelt szempont, hogy a termék minőségével, megjelenésével vagy más kivételes tulajdonságával jól reprezentálja a térség természeti, táji és kulturális sajátosságait, továbbá a pályázó tevékenységét a helyi hagyományokra és helyi sajátosságokra, a térség munkaerő kínálatára alapozva végezze. Természetesen elengedhetetlen, hogy a termék, szolgáltatás megfeleljen a hazai és európai uniós követelményeknek és illeszkedjen a fenntartható fejlődés elvéhez.
A pályázat benyújtásának módja:
A védjegy megszerzéséhez védjegyhasználati kérelmet és termékmintát kell benyújtani, amelyet a Nemzeti Parki Tanúsítványi Bizottság bírál el. Szolgáltatások esetén a bírálati időszakon belül, a szolgáltatói tevékenységet a helyszínen kell bemutatni.
A kérelmet egy példányban, az egyes termékek mintáival és a termékekről készült jó minőségű fotóval együtt postai úton, vagy személyesen az Őrségi Nemzeti Park Igazgatósághoz (9941 Őriszentpéter, Városszer 57.) kell eljuttatni. (Romlandó termék esetén a pályázat benyújtásához elegendő a fotómelléklet és csak a bírálat időpontjára szükséges a termékmintát eljuttatni, amihez előzetes egyeztetés szükséges!) Hiánypótlásra csak egyszer van lehetőség!
- Benyújtási határidő: 2024. szeptember 30.
- A bírálat várható ideje: 2024. október 10-ig.
Az alábbi termékekkel és szolgáltatásokkal lehet pályázni:
- élelmiszerek: lekvár, szörp, aszalvány, egyéb gyümölcs- és zöldségtermékvadgyümölcsből vagy nemes gyümölcsből készült pálinkákecet, cider, sör, növényi alapú italok, ásványvízmagolajok, lisztekfűszer-, és gyógynövényekből készült termékekméhészeti termék (kivétel akác, gyalogakác, aranyvessző, bálványfa és selyemkóró, repce és napraforgó méz)tehén-, juh- és kecsketejből készült termékekhúskészítmények, állati eredetű termékek
- kézműves termékek: tájegység kézműves hagyományaira épülő, helyi motívumokat, védett természeti értékeket megjelentető, hagyományos technológiával készült kézműves tárgyieszközöktermészetes alapanyagok felhasználásával készülő szappanok és kozmetikumok
- ökoturisztikai szolgáltatás: ismeretterjesztő, hagyományőrző, a természeti értékek megóvását segítő szolgáltatói tevékenység